Državna uprava konačno će omogućiti plaćanje karticama

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Nikša Klečak
Državne pristojbe, razne naknade i namete uskoro ćete državi moći plaćati karticama, i to i na rate. Ministarstvo uprave do kraja ove godine želi uvesti tu novinu, i na taj način povećati naplatu raznih potraživanja. Ipak, stručnjaci upozoravaju, naša javna uprava je i dalje nam, po učinkovitosti, na dnu Europe.

Ministarstvo uprave do kraja ove godine želi uvesti novinu, mogućnost kartičnog plaćanja u Fini, MUP-u, ili bilo kojem drugom tijelu javne uprave.

Razmišlja se i o mogućnosti plaćanja na rate. Na taj način smanjio bi se broj ovrha, a povećala naplata raznih davanja državi, jer bi ih građani mogli plaćati u nekoliko navrata.

"Definitivno bi se poboljšala naplata ako bi se ljudima omogućilo da plaćaju na rate, jer se zna da nisu baš svi u mogućnosti platiti odjednom", govori Mia.

Ta mogućnost pogotovo bi pomogla onima u manje razvijenim područjima. Franjo već gleda kako će na rate provući skupu građevinsku dozvolu.

"Kupujem skupu građevinsku opremu u velikom iznosu, a na ovaj način, taj gotovinski dio priče bi se riješio brzo i efikasno", govori Franjo Dujmović.

U prošlost odlaze i državni biljezi, takse i naknade. Nema više šetnje od šaltera do šaltera, a kartica će se moći provlačiti na jednom mjestu.

"Sada morate na tri uplatnice izvršiti sve uplate, donijeti da bi se vaš predmet riješio. U sustavu e-pristojbe, to više neće biti potrebno. Sustav će sam preraspodijeliti ta sredstva onome kome je potrebno", govori ministar uprave, Lovro Kuščević.

No, unatoč modernizaciji, javna uprava nam je i dalje miljama daleko od učinkovite.

"Hrvatska javna uprava je po pitanju digitalizacije predzadnja u Europi. Tako da tu definitivno ima jako puno prostora za napredak", govori Maruška Vizek s Ekonomskog instituta u Zagrebu.

Kartice u javnu upravu stižu krajem godine, a država će u iduće tri godine u svrhu digitalizacije uložiti 38 milijuna kuna.

Popularni Članci