DUBROVAČKA OBITELJ TEŠKO OŠTEĆENA Pet godina nakon provale, Saloon i dalje zatvoren

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Maro Srezović, Facebook
Ovih dana kultni zagrebački noćni klub Saloon broji pet godina otkako je provaljeno u njihove prostore.

Tri godine nakon provale, obitelj Srezović koja upravlja ovim prostorom od 1970. godine, vratila se u taj u međuvremenu potpuno devastiran i opljačkan prostor. Kako je provjerio Index, do danas još nitko nije kazneno odgovarao za provalu, a nije gotov ni proces za naknadu milijunske štete koja je nastala devastacijom prostora i inventara kluba.

Štoviše, kako doznaje Index, Grad Zagreb koji vodi višestruki Uskokov optuženik Milan Bandić, danas Saloonu ne želi izdati dozvolu za minimalne tehničke uvjete koja je uvjet za dobivanje dozvole za rad noćnog kluba. Čini se da je glavni motiv osveta. No krenimo redom.

U rujnu 2013. godine tvrtka Klokan, osnovana samo par mjeseci prije, nasilno je ušla u Saloon tvrdeći da ima pravovaljani ugovor za najam prostora koji su potpisali s KK Cibona, na čijem je čelu bio Ivica Lovrić, tada i danas pročelnik za sport Grada Zagreba. Vlaho i Maro Srezović tog su dana prvo mislili da se radi o provali pa su pozvali policiju. No zaštitari Klemm Securityja koji su se pojavili ispred vrata Saloona tvrdili su da imaju pravovaljani ugovor s Cibonom te sve dozvole Grada Zagreba. Policija se povukla te je tako počela devastacija i uništavanje Saloona.

Taj dokument Županijski sud u Zagrebu proglasit će dvije godine kasnije - nevažećim. Srezovići su se mogli vratiti u Saloon.

"Iste papire koje sam imao i 2013. godine kada su nasilno upali u Saloon imam i danas. Samo je razlika što sada imam i pravomoćnu odluku u kojoj stoji da sam tada bio u pravu. No što mi to sada vrijedi?" upitao se Vlaho Srezović u travnju 2016. godine nakon što je ovlašteni bravar u pratnji policije, a temeljem sudske odluke, ponovno za Srezoviće otvorio vrata kluba. Prostorije i inventar bili su potpuno razoreni, nestale su i privatne stvari, a otuđene su neke drage uspomene iz kluba otvorenog 1970. godine.

No borba s Gradom Zagrebom nastavlja se i danas. Srezovići su zbog svoje loše financijske situacije, koja je prije svega uzrokovana svim ovim postupcima oko Saloona, bili prisiljen Saloon dati u zakup trećoj pravnoj osobi koja je za početak poslovanja i obavljanja ugostiteljske djelatnosti u tom prostoru trebala dobiti Rješenje o minimalnim uvjetima (RMU).

"S obzirom na to da za taj isti prostor gosp. Srezović ima RMU još od 1999. godine, donošenje rješenja o nastavku poslovanja na novog zakupnika u tom istom prostoru je trebala biti samo formalnost. Međutim, kako to rješenje o RMU ponovo donosi Grad Zagreb, koji je u sporu sa Srezovićem, oni su odbili novom zakupniku odobriti novi RMU iako je od Ministarstva turizma, koje je drugostupanjsko tijelo koje rješava po žalbama u svezi RMU, prethodno dobiveno pravno mišljenje da se može uredno izdati RMU za taj poslovni prostor", objašnjava za Index punomoćnik obitelji Srezović, odvjetnik Hrvoje Čipčić-Bragadin.

Kako je naglasio odvjetnik, kada je novi zakupnik odbijen i žalba dostavljena Ministarstvu turizma na odlučivanje, Ministarstvo je "promijenilo" mišljenje tvrdeći da ih njihovo ranije pravno mišljenje ničim ne obvezuje te da nema mjesta izdavanju RMU za taj objekt. Protiv te odluke Ministarstva pokrenut je upravni spor pred Upravnim sudom u Zagrebu, čija se presuda očekuje kroz tri do šest mjeseci.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE

Popularni Članci