DUBROVAČKI UMIROVLJENICI UPOZORAVAJAJU 'Ministar pogoduje privatnim osiguravateljima, pokrećemo inicijativu protiv poskupljenja dopunskog osiguranja'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: A.Č.
"Tražimo da ministar zdravstva prestane s neprimjerenim najavama o poskupljenju dopunskog zdravstvenog osiguranja kao i s pogodovanjem privatnim osiguravateljima", poručio predsjednik HSU-a DNŽ Cvijeto Cvjetković koji je pozvao sve građane da podrže HSU u prikupljanju potpisa za povećanje prihodovnog cenzusa kojim osobe ostvaruju pravo na plaćanje premija državnog proračuna, a umirovljenici će se ujedno boriti da se  ne mijenja sadašnja visina uplate za dopusnko osiguranje.

Članica predsjedništa i predsjednica gradske organizacije HSU-a Olga Muratti pojasnila je kako stranka ima puno argumenata za povećanje cenzusa. Naime, prema njezinim riječima u isti se nije zadiralo od 2004. godine, kad je on utvrđen.

- Cenzus za besplatno dopunsko zdravstveno ostao je isti što znači da svakim dodatkom na mirovinu nove desetine tisuće umirovljenika izgube pravo na besplatno dopunsko osiguranje. Zbog toga mi tražimo da se taj cenzus od 1516 kuna koji je utvrđen poveća na 1830 kuna po članu obitelji, odnosno za samca iznos od 1939 poveća na 2340 kuna. Također zahtjevamo da se tako utvrđeni cenzus usklađuje na početku svake godine i neće doći do toga da onaj koji je stekao pravo na besplatno zdravstveno osiguranje zato što je na rubu siromaštva zbog pet, deset ili 15 kuna u jednom momentu to pravo izgubi - kazala je Muratti pozvavši građane da podrže ovu inicijativu te da budu jedinstveni u zaštiti ljudi kojima je to potrebno.

Predsjednik HSU-a DNŽ Cvijeto Cvjetković posebno se osvrnuo na poteze ministra zdravstva.

- Želimo da prestane ismijavati one koji nastoje očuvati zdravstveni sustav na načelu međugeneracijske solidarnosti i nazivati naše radnje populizmom i podilaženjem. Ne ulazeći u ministrovu stručnost kao liječnika, na osnovu situacije koja vlada u zdravstvu, možemo zaključiti da nam se od njega kao čelnika ništa gore nije moglo dogoditi. On se ne može nositi s problemima u zdravstvu, nema plana ni programa i zbog toga ne zaslužuje voditi ministarstvo - poručio je Cvjetković koji je iznio sumnje o skobu interesa ministra Kujundžića. Prema Cvjetkovićevim navodima, Vesna Dulibić koja je dugi niz godina bila predsjednica uprave Croatia osiguranja postavila je suprugu ministra Kujundžića, Tatjanu Kujundžić, na čelo poliklinike Croatia osiguranja. Cvjetković je dodao kako je usluga vraćena kada je sin Vesne Dulibić, Tomislav Dulibić, imenovan u upravno vijeće HZZO-a, a nakon toga na dužnost državnog tajnika u Ministarstvu zdravstva, dok je njegova majka od 2003. do 2008. godine bila zamjenica direktora HZZO-a.

Predsjednik HSU-a DNŽ istaknuo je kako je sadašnji sustav HZZO-a jako dobar te da može kao takav opstati, a dodao je kako bi država mogla umjesto 70 dopunsko osiguranja naplaćivati 60 kuna ako bi na vrijeme uplaćivala svoj dio. 

- Svaki put kad Vlada najavi 'povećanje' mirovina, povećava se broj umirovljenika koji padaju ispod granice siromaštva. Ne smijemo zatvarati oči pred činjenicom da više od deset tisuća umirovljenika dobivanjem deset kuna mjesečo postaju obveznici plaćanja dopunskom. Mnogi taj izdatak ne mogu podnijeti pa im preostaje gladovati ili umrijeti - poručili su dubrovački HSU-ovci dodavši kako ova inicijativa ne treba imati stranački predznak.  

A. Čakić

Popularni Članci