DUBROVKINJA O SLUČAJU KOJI JE ZGROZIO HRVATSKU Buljan Flander: Sud je silovanoj tinejdžerki poslao poruku da je nebitna

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Djevojka iz okolice Zadra godinu dana je proživljavala najgoru noćnu moru, prema onome što je policija napisala u kaznenoj prijavi, koju je podnijela protiv sedmorice mladića u dobi od 17 do 19 godina. Policija ih sumnjiči da su nesretnu djevojku u godinu dana (od kolovoza prošle do srpnja ove godine) u više navrata grupno silovali.

Neka od silovanja snimali su mobitelom, a snimljenim materijalom ucjenjivali su djevojku kako bi od nje iznudili nove seksualne odnose. Prijetili su joj da će filmove poslati njenim roditeljima i prijateljima ako ne pristane na seks. Jedan od silovatelja bio je i njezin bivši dečko, koji ju je pretukao u nekoliko navrata.

Sudac Županijskog suda u Zadru Ivan Marković na slobodu je pustio sedmoricu mladića, a za Index je danas izjavio kako smatra da je donio ispravnu odluku da ih pusti da se brane sa slobode.

Index je razgovarao s ravnateljicom Poliklinike za zaštitu djece i mladih Gordanom Buljan Flander koja već dugi niz godina radi sa seksualno zlostavljanom djecom.

Ne ulazeći u konkretan slučaj, navela je kako se žrtvi seksualnog nasilja u trenu kad je se ucjenjuje tako i dodatno prijeti njenom dostojanstvu javnim sramoćenjem i narušavanjem njenog odnosa s bližnjima te joj se čini i emocionalno odnosno psihičko nasilje.

"To je teroriziranje koje u psihološkom smislu može biti jednako štetno kao i fizičko zlostavljanje, a dugoročno može uzrokovati dodatan osjećaj poniženja, izloženosti i nesigurnosti", kazala je Gordana Buljan Flander.

Pitali su je kako komentira odluku suca koji je osumnjičene za grupno silovanje pustio na slobodu.

"Ne ulazim u konkretan slučaj, međutim prema mom iskustvu u radu sa žrtvama, ako sustav u slučajevima nasilja ne sankcionira počinitelje, poruka je da to što se žrtvi dogodilo nije dovoljno važno ni ozbiljno te da njen osjećaj ugroze i nesigurnosti nije opravdan i da je dovoljno narediti im da se drže podalje nje. Upravo to dodatno povećava osjećaj nesigurnosti, nepredvidivosti, straha i nepovjerenja u sustav da će je zaštititi", istaknula je Buljan Flander.

Popularni Članci