Davor Štern za Dubrovački dnevnik: Država može regulirati skokove cijena i olakšati građanima

Autor: Alena Hadžić Autori fotografija: IB
Gorivo je jutros opet poskupjelo.

Tako je od danas prosječna cijena litre benzina (Eurosuper 95 i Eurosuper 100) 10,43 kune u odnosu na prošlotjednih 10,37, prema podacima Ministarstva gospodarstva, piše Index.hr.

Dizel stoji 9,86 kuna, a bio je 9,80.

Prema izračunu portala cijenegoriva.info, puni spremnik Eurosupera 95 od 50 litara platit ćete 8 kuna više, dok ćete za puni spremnik dizela morati izdvojiti 4 kune više nego do sada.

Cijena plinskog ulja skočila je s 5,31 na 5,45 kuna, a pojeftinio je jedino autoplin - s 4,41 na 4,34 kune.

Bivši hrvatski ministar gospodarstva i energetski stručnjak Davor Štern komentirao je ovo poskupljenje za Dubrovački dnevnik.

"Ušli smo u jedno burno političko razdoblje, međunarodno, gdje se isprepliću razni sukobi. Vidite što se događa u Libiji, velikom proizvođaču nafte, borba za puteve nafte i raspolaganje istom. Jasno da to tjera cijene prema gore, uz to je Saudisjka Arabija počela smanjivati proizvodnju što je utjecalo na porast cijene, ali je došlo i do toga da SAD optužuje Saudijsku Arabiju, koja je njezin saveznik, za monopolističko ponašanje. Saudijska Arabija istovremeno razmatra uvođenje druge valute za trgovinu naftom, tako da taj cijeli splet okolnosti dovodi do toga da tržište reagira. Zasad je ta reakcija relativno slaba, cijena nafte raste, ali ne naglo i nema munjevitih skokova," objasnio je meuđunarodne okolnosti Štern.

Kazao je da će se ova igra produžiti do 67, 68 dolara po barelu, a ako pređe tu granicu da se onda trebamo zabrinuti.

Međunarodni odnosi na kraju utječu na krajnjeg korisnika i donose povećane troškove.

"Država može kroz trošarinu, koja je velika, regulirati skokove cijena. Uvijek sam zagovarao fleksibilnu trošarinu kojom bi država osigurala prihode u proračunu i istovremeno građanima olakšala porast cijene kako se ne bi prelilo u troškove života," zaključio je Štern.

Popularni Članci