GORUĆI PROBLEM U DUBROVNIKU Zbog turističke sezone kreće izbacivanje studenata iz stanova

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Vedran Pervan
U Dubrovniku studira nešto manje od 3 tisuće studenata, a grad turizma, no jedan od bogatijih u državi još nema studentski dom. Sve je zapelo zbog javne nabave, a sada su narasli i troškovi. Do izgradnje doma brojni studenti strepe jer uoči sezone kreće izbacivanje iz stanova.

Koferi turista u jednom smjeru, a studenata u drugom, jedni će unutra, drugi van. Tako je to u turističkim gradovima kada pred sezonu krene deložacija studenata.

"Od 15.05. nastaje još veći problem sa smještajem. A to je vrijeme kad još traju kolokviji, predavanja, ispitni rokovi nisu ni blizu, tako da je to jedan veliki problem, meni je ovo treći stan", govori studentica Bruna Papić.

Iz Studentskog zbora upozoravaju da gotovo tisuću studenta u Dubrovniku muči sa stanovanjem, što zbog izbacivanja, što vrlo visokih cijena najma.

Smještaj će ostat problem još najmanje dvije godine. Studentski dom s 500 soba koji je svoja vrata trebao otvoriti već ovu jesen, nije ni u fazi gradnje. U gradu kažu, zaustavila ih je javna nabava i žalbe.

"Jednostavno se žale na svako rješenje i ruše jedan kapitalni projekt, vjerujem da ćemo kroz nekih 20ak dana napokon taj postupak krenuti i da će Dubrovnik dobiti studentski dom", kazao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković za Dnevnik.hr.

Novi rokovi i nova obećanja, a projekt vrijedan 185 milijuna kuna u međuvremenu je poskupio za 12 milijuna kuna, manjak novac netko mora nadoknaditi.

Iz ministartva poručuju kako se tek razmatra pomoć Sveučilištu Dubrovnik, no ništa još nije finalizirano. Dubrovački studenti jedni su od onih koji se sezoni baš ne vesele.

Popularni Članci