Luka Lulić povodom tragične smrti mladića u Zaprešiću: 'Ne može se garantirati apsolutna sigurnost'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DD
U Zaprešiću na cesti, na rukama prolaznika, umro je 21-godišnji mladić. Na teren je izašla hitna pomoć bez liječnika, no nisu mu uspjeli pomoći.

Ova vijest strašno je pogodila hrvatsku javnost, a posebice one koji su mu pokušavali pomoći, slučajni prolaznici na čijem je rukama ovaj momak udahnuo posljednji put. 

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luka Lulić za Dubrovački dnevnik kazao je da je to velika tragedija i da oni nažalost nisu mogli učiniti više od ovoga jer su imali drugu intervenciju, išli su po djevojku koja je izgubila svijest u alkoholiziranom stanju. Naglasio je da se intervencija ne može odbiti.

Također osvrnuo se na veliki broj napisa u nacionalnim medijima u kojima se navodi da je tim stigao na intervenciju za više od 12 minuta sa 600 metara udaljenosti, što su potvrdili svjedoci događaja.

"U izvješću stoji da su došli za tri minute od poziva, dakle plasirale su se lažne informacije, mi točno pratimo vrijeme kad idemo na intervenciju, to nam je obaveza," komentirao je.

"Liječnika nema, u timovima su uglavnom ljudi koji su tek završili faks. I u našoj županiji u nekim mjestima, primjerice Janjina ili Slano, postoje timovi bez liječnika, takozvani T2 timovi, gdje interveniraju sestra i vozač ili tehničar i vozač. Bilo bi dobro da i u tim mjestima bude liječnik, ali tko može naći naći doktore i platiti to sve, liječnici koji rade su mladi i jedva ih nađemo," komentirao je činjenicu da na intervenciji nije bilo liječnika.

Stanje u Dubrovniku, naglasio je, bolje je nego prije.

"Mi u Dubrovniku sad imamo deset timova, a 2011. bilo ih je samo pet, tako da se situacija poboljšava," objasnio je.

Naglasio je poteškoće s kojima se susreću u Dubrovačko-neretvanskoj županiji s obzirom na njenu raširenost i prometne kolapse.

"Ploče i Metković su jako udaljeni od bolnice, također Korčula i Orebić udaljeni su više od 100 kilometara, svi otoci su zapravo jako udaljeni."

Objasnio je pravilo zlatnog sata odnosno da je pacijenta potrebno dovesti u roku od jedne ure do najbliže bolnice, a da se u Dubrovniku često događaju prometni kolapsi, posebice kad dolaze kruzeri te da to dodatno otežava izlazak na intervenciju.

U Dubrovniku, objašnjava Lulić, postoji deset timova, po dva tima u smjeni, a, kaže, uvijek se može dogoditi da ima intervencija više:

"Svugdje se na svijetu to može dogoditi, broj timova u nekim situacijama je uvijek premali jer koliko god timova bilo, uvijek se može dogoditi još jedan problem. Koliko god timova da ima, ne može se garantirati apsolutna sigurnost," zaključio je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Luka Lulić.

Popularni Članci