UČENIČKA TORTURA Napad na učitelje tretirat će se kao napad na službene osobe?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Incident koji se prošli tjedan dogodio u Tehničkoj školi Čakovec, kada je profesor strojarstva F.D. fizički nasrnuo na dvojicu učenika, izazvao je brojne reakcije javnosti.

Čini se da su u Ministarstvu znanosti i obrazovanja ozbiljno shvatili situaciju nasilja u školama. Trenutno, kažu za Jutarnji.hr, analiziraju dostupne podatke i prijave kako bi u što kraćem roku pokrenuli novi akcijski plan za suzbijanje nasilja uz postojeće programe prevencije. Neslužbeno doznaje Jutarnji.hr da su podigli službe na noge, no ne žele nagliti s objavom plana zbog osjetljive i slojevite situacije.

"Situacija je shvaćena izuzetno ozbiljno. S planom aktivnosti izlazimo uskoro van. Razmatra se i opcija uvrštavanja zaposlenika u školama među službene osobe," kazali su iz Ministarstva. Za takvu opciju potrebna je međuresorna suradnja, kao i izmjene postojećih propisa.

Podsjetimo, do incidenta u toj školi došlo je na šestom satu poslijepodnevne nastave u odjeljenju za bravare. Profesor strojarstva fizički se obračunao s dvojicom šesnaestogodišnjih učenika koji su ga konstantno provocirali. Učenici pritom nisu ozlijeđeni, a njihovi roditelji odbili su liječničku pomoć. Ministarstvo znanosti i obrazovanja protekih je dana u Tehničku školu Čakovec uputilo prosvjetnu inspekciju kako bi utvrdila sve okolnosti nemilog događaja koji su učenici opisali kao fizički sukob profesora s dvojicom đaka, koje je lupao po glavi, primao za vrat, gurao u ormar svojeg kabineta.

Popularni Članci