Hrvati umiru od cirkulacijskih bolesti, a veliki je broj nasilnih smrti

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, mortalitetna statistika je jedan od najpouzdanijih izvora zdravstvenih podataka.

Mortalitetni pokazatelji su ključni za ocjenu zdravstvenog stanja stanovništva, kreiranje zdravstvenih politika, evaluaciju nacionalnih zdravstvenih programa te za regionalnu i međunarodnu usporedbu, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u 2017. godini zabilježen je porast broja umrlih osoba u odnosu na prethodnu godinu tj. umrlo je 1.935 osoba više.

Od ukupno 53.477 umrlih u 2017. godini 48,4% odnosilo se na muške, a 51,6% na ženske osobe. Opća stopa mortaliteta je viša nego prethodne godine i iznosi 13,0/1.000 stanovnika prema procjeni stanovništva sredinom 2017. godine (4.124.531). Prvi uzrok smrti su bolesti cirkulacijskog sustava od kojih je umrlo 23.504 osobe.

Od novotvorina, druge po redu skupine bolesti vodećih uzroka smrti, umrlo je 13.964 osoba – 338,6/100.000 stanovnika.

Tri četvrtine svih uzroka smrti u Hrvatskoj je iz ove dvije skupine bolesti, a preostale smrti odnose se na bolesti dišnog sustava, ozljede i otrovanja , bolesti probavnog sustava i druge manje zastupljene uzroke.

Udio nepoznatih i nedovoljno definiranih uzroka smrti iznosio je 1,2% što je rezultat izrazito dobre suradnje s djelatnicima županijskih zavoda za javno zdravstvo, bolničkim ustanovama i zavodima za sudsku medicinu.

U 2017. godini zabilježen je jednaki udio izvršenih obdukcija u općem mortalitetu od 6%.

Prema poretku uzroka smrti po skupinama bolesti kod muškaraca su prve cirkulacijske bolesti, zatim slijede novotvorine, bolesti dišnog sustava, ozljede i trovanja, te bolesti probavnog sustava.

Na prvom mjestu uzroka smrti prema skupinama bolesti kod žena su bolesti cirkulacijskog sustava, zatim slijede novotvorine, bolesti dišnog sustava, endokrine bolesti te ozljede i trovanja. U usporedbi s prethodnom godinom na trećem mjestu su bolesti dišnog sustava ispred endokrinih bolesti.

U 2017. godini u Hrvatskoj su zabilježene 2.694 nasilne smrti, od toga je 1.962 nastalo nesretnim slučajem, 635 samoubojstvom, ubojstvom 51.

U 2017. godini zabilježen je jedan smrtni slučaj kao posljedica ratnih djelovanja nakon obustave neprijateljstava. Stope su izračunate na procjenu stanovništva (Državni zavod za statistiku: Statistika u nizu) sredinom 2017. godine

Popularni Članci