IZVADITE KAPUTE Evo kad dolazi promjena vremena

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Aida Čakić
Iako smo u drugoj polovici listopada, u Hrvatskoj i dalje uživamo u natprosječno visokim temperaturama, odnosno babljem ljetu. No, svemu lijepom dođe kraj, pa ćemo tako sljedeći tjedan gotovo sigurno osjetiti značajan pad temperature, puno primjereniji ovom dijelu godine.

Jučer je meteo servis Severe Weather Europe na osnovu jednog modela predvidio prodor ledenog arktičkog zraka nad područjem Europe, sve do Balkana. Sada je ta previđanja potvrdio i model ECMWF, prema kojemu će se početkom sljedećeg tjedna uspostaviti snažan protok ledenog zraka sa sjevernog Atlantika sve do istočne Europe, podsjeća Index.

Vrijeme će se početi mijenjati sljedećeg utorka, kada će se hladni zrak s Arktika premjestiti na područje Skandinavije. Taj proces će se nastaviti u srijedu, kad će se hladna fronta nastaviti širiti u smjeru središnje i istočne Europe. 

Fronta će pritom znatno ojačati, što će donijeti značajan pad temperatura. Jačanje će se nastaviti i u četvrtak, kad će ledeni zrak prekriti istočnu Europu. U petak će se masa ledenog zraka nad zapadnom Europom početi raspršavati, ali ne i nad istočnom Europom u kojoj će i dalje biti hladno. Ledeni zrak nastavit će se kretati prema jugu te će u petak ujutro doseći sjeverozapadni dio Turske.

Do novog zatopljenja trebalo biti doći sljedeće subote.

Kako navodi Severe Weather Europe, snažno zahlađenje moglo bi mjestimično donijeti i snijeg, pa čak i u nizinama. No, za detaljniju prognozu ćemo se ipak morati strpjeti nekoliko dana.

Popularni Članci