IZVANREDNA SJEDNICA USTAVNOG SUDA Šeparović: "Milanović je kršio Ustav, doveo se u poziciju da ne može biti mandatar niti predsjednik vlade"

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Jurica Galoic/PIXSELL
Ustavni sud je održao izvanrednu sjednicu oko izbora i angažmana predsjednika Zorana Milanovića u predizbornoj kampanji, nakon čega je uslijedila konferencija za medije koja još uvijek traje.

"Ustavni sud upozorio je 18.3. Milanovića da njegovo kandidiranje na listi bilo koje stranke ili liste te isticanje njega kao kandidata za premijera je nespojivo s njegovim ovlastima predsjednika. Upozoren je da mora podnijeti ostavku ako se odluči kandidirati. Ustavni sud pozvao je predsjednika i SDP da prestanu s aktivnostima koje su suprotne Ustavu", rekao je predsjednik Ustavnog suda RH Miroslav Šeparović na početku - prenosi Index.

Ustavni sud utvrđuje da je SDP postupao po upozorenju Ustavnog suda.

"Milanović je kršio Ustav. Ne samo da nije poštivao odluku Ustavnog suda, već se stavio u poziciju sudionika na izborima", dodao je.

"Tijekom cijele kampanje on je postupao suprotno Ustavu", objasnio je.

"Ustavni sud utvrđuje da se svojim izjavama predsjednik Republike Hrvatske, a da prethodno nije podnio ostavku, doveo u poziciju da ne može biti mandatar niti predsjednik vlade", rekao je Šeparović.

Krenula su pitanja. Šeparović je upitan što ako Milanović da ostavku.

"Svatko je dužan držati se Ustava i zakona. Ustav je iznad svih. Predsjednik je pravodobno upozoren da može sudjelovati u kampanji, ali da mora podnijeti ostavku. Sad je gotovo. On više ne može biti mandatar", rekao je Šeparović, prenosi Index.

"Mi smo rekli stav, on se svojim postupanjem doveo sam u poziciju da ne može biti mandatar i da političke stranke moraju o tome voditi računa. A po potrebi će Ustavni sud donijeti posebnu odluku", rekao je Šeparović.

"On je sada i predsjednik, ali i da je, kako je sam naveo, mandatar. Prema ustavu, predsjednik povjerava mandat onome tko na temelju obavljenih konzultacija, to je bitno, donese potpise. On ne može istodobno sudjelovati u konzultacijama u kojima bi bio i predsjednik i budući mandatar", rekao je Šeparović.

Šeparović je rekao da bi, u slučaju da zastupnici donesu 76 potpisa s željom da Milanović bude mandatar, Ustavni sud takvu odluku mogao ponišiti.

"MI NE SUDJELUJEMO U REALITY SHOWU"

Dakle, kako je Šeparović rekao, i u slučaju da da ostavku, Milanović ne može biti mandatar. "Možemo poništiti odluku o dodjeli mandata Milanoviću", rekao je Šeparović. "Ako privremeni predsjednik da mandat za sastav vlade Milanoviću, Ustavni sud može to poništiti. Ako sabor izglasa povjerenje vladi u kojoj bi premijer bio Milanović, Ustavni sud to može ponišititi. Ja ne kažem da će se to dogoditi, nego da bi se to moglo dogoditi", rekao je.

"On nije bio na listi, ali je istupao kao budući premijer. Govorio je da neće poštivati upozorenje Ustavnog suda. Prezentirao je program i članove buduće vlade. Imamo nepobitne javno dostupne izvore. Nije bitno samo što je govorio, nego je i svojim ponašanjem tako postupao. To je ključno", rekao je.

"On nije dao ostavku nakon upozorenja Ustavnog suda, a nastavio je ponašati se kao sudionik u izborima. To je ključno", dodao je Šeparović.

"SDP je postupao sukladno upozorenju. Mi o njima zasad nemamo nikakve primjedbe. Ovo je stanje s jučerašnjim danom. Sve je jasno napisano u upozorenju i svi su se dužni tako ponašati. Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne. U slučaju potrebe, Ustavni sud će donijeti posebnu odluku", rekao je šef Ustavnog suda, prenosi Index.

"Mi se nismo prije izbora željeli oglašavati da ne bi utjecali na volju birača. Mi smo svoje rekli, upozorenje je bilo, nije bilo potrebe da se svaki dan javljamo", kazao je.

"Mi jako dobro znamo čemu ćemo nakon ovoga biti izvrgnuti. Ali mi ne sudjelujemo u reality showu. Mi čuvamo Ustav. Predsjednikove izjave o nama su nebitne, mi nismo reagirali zato što smo se naljutili, to nije utjecalo na našu odluku", rekao je.

"Ovo je toliko jasno kršenje Ustava da ovo sud nije mogao prešutjeti", dodao je. "Ovo je kršenje Ustava. O odnosu predsjednika i premijera neću govoriti, kao predsjednik Ustava suda ne podržavam takav odnos", dodao je.

"Mi smo rekli da odmah mora podnijeti ostavku i onda može biti kandidat. Mi smo tada upozorili na moguće posljedice, rekli smo da možemo poništiti izbore. Naravno da je Milanović utjecao na rezultate izbora, ali ne u tolikoj mjeri da bi ih trebalo poništiti", rekao je.

Šeparović je rekao da ovo nije nikakav državni udar. "Kakav državni udar, to su preteške riječi. Ovo je svođenje nečega u ustavne okvire. Ne može Ustavni sud raditi državni udar jer netko nije poštivao ustav niti upozorenja", rekao je.





















Popularni Članci