JE LI MOGUĆE? U 2019. osnivanje tvrtke jednim klikom miša

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Lucija Komaić
Najkasnije s 1. travnjem iduće godine svi koji u Hrvatskoj žele pokrenuti vlastiti biznis trebali bi s registracijom i poslovanjem startati u roku 48 sati. 

To bi trebao omogućiti Start - novi sustav pokretanja poslovanja putem jednog digitalnog obrasca, koji se odlukom Vlade od prošlog tjedna već priprema u Financijskoj agenciji (Fina), piše Poslovni.hr.

Do kraja ožujka iduće godine taj će sustav moći koristiti svi domaći osnivači doo-a, jdoo-a i obrta, dok će onima iz inozemstva usluga biti omogućena do kraja 2019.

Ekspresno pokretanje tvrtki u Hrvatskoj nije baš novina i neće startati sa Startom, jer je još od 2005. aktivan vladin servis Hitro.hr, također pri Fini. Ipak, iz Ministarstva gospodarstva koje nadzire ovaj projekt pojašnjavaju kako su velike razlike između Hitro.hr-a i Starta.

"Hitro.hr omogućuje samo osnivanje društva i obrta, odnosno upis u Sudski ili Obrtni registar, dok Start omogućuje i pokretanje poslovanja, što uključuje uz upis u sudski i obrtni registar još i upise u Registar poslovnih subjekata pri Državnom zavodu za statistiku, podnošenje prijava o početku poslovanja i o početku osiguranja u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, upis u Registar poreznih obveznika pri Poreznoj upravi, te registraciju u sustav PDV-a, otvaranje poslovnog računa u banci i elektroničko plaćanje pristojbi i naknada nastalih u procesu", pojašnjavaju u Ministarstvu gospodarstva.

Ubuduće dakle poduzetnici neće fizički morati obilaziti sve navedene institucije, već će se sve prijave moći izvesti na jednom mjestu ispunjavanjem jednog digitalnog obrasca.

Uspostavljanje ovog sustava stoji 5 milijuna kuna, koliko je predviđeno u proračunu Ministarstva gospodarstva, a godinu kasnije namjerava ga se poduprijeti s još pola milijuna kuna. Start zahtijeva automatiziranu komunikaciju i razmjenu podataka i dokumenata između ministarstava gospodarstva, pravosuđa, financija, Porezne uprave, DZS-a, HZMO-a, HZZO-a i kreditnih institucija.

Testiranje funkcioniranja Starta Vlada je utvrdila da se obavi 45 dana prije konačnog službenog početka primjene. No, Hitro.hr s osnivanjem Starta neće prestati postojati. Kako su nam potvrdili u Ministarstvu gospodarstva, taj servis ispunjava ciljeve zbog kojih je osnovan - informiranje budućih poduzetnika i bolju komunikaciju građana i državne uprave, te osnivanje tvrtke ili obrta.

Popularni Članci