Koje će se isprave mjenjati ulaskom Hrvatske u EU

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovački Dnevnik
Ulaskom u članstvo Europske unije Hrvatska će početi izdavati nove vozačke dozvole, ali iz MUP-a napominju da će vozačke dozvole u papirnatom obliku biti važeće do 19. siječnja 2033. godine.

Republika Hrvatska do ulaska u Eurosku uniju počet će izdavati nove vozačke dozvole koje će biti u obliku kartice. Međutim, iz MUP-a napominju da važeće vozačke dozvole u papirnatom obliku nije potrebno mijenjati sve do njihovog isteka. Vozačke dozvole u papirnatom obliku važit će do 19. siječnja 2033. godine.

Što se tiče pitanja putovnica. U Hrvatskoj se od 29. lipnja 2009. godine izdaju putovnice koje su u skladu s međunarodnim propisima kojima su regulirani standardi zaštite i biometrija u putnim dokumenitma izdanim od strane zemalja članica Europske unije. Stare putne isprave važe do isteka roka na koje su izdane.

Europska unija ne uvjetuje ulazak Hrvatske ni izdavanjem novih osobnih iskaznica. Jedino državljani koji posjeduju osobne iskaznice koje imaju rok važenja trajno, a izdaju se osobama starijim od 65 godina, neće moći s tim osobnim iskaznicama prelaziti državne granice. Osobne iskaznice izdane na rok važenja trajno ne odgovaraju sadašnjim međunarodnim standardima zaštite. Hrvatski državljani koji posjeduju osobne iskaznice izdane prije 1. siječnja 2003. godine ukoliko žele ulaziti na teritorij zemalja koje to dozvoljavaju, morat će izvaditi novu osobnu iskaznicu ili putovnicu.

Ulaskom Hrvatske u EU razmatraju se i rješenja oko uvođenja novih registarskih pločica u Republici Hrvatskoj, ali odluka o tome još nije donesena. Uredbom Vijeća (EZ) o priznavanju razlikovnih oznaka država članica u kojima su registrirana motorna vozila i njihove prikolice u prometu unutar Europske unije, propisan je izgled razlikovnog  znaka države članice (europski logo) u koji se upisuje međunarodna oznaka države.

Uredba se primjenjuje na vozila registrirana u državama članicama koja prometuju unutar Europske unije i propisuje obvezu država članica da priznaju razlikovni znak istaknut na krajnjem lijevom rubu registarske pločice. Ukoliko vozilo na registarskoj pločici ima europski logo s međunarodnom oznakom države, po Bečkoj konvenciji o prometu na cestama ne mora biti označeno naljepnicom koja sadrži međunarodnu oznaku države. Ta Uredba ne propisuje obvezu uvođenja razlikovnog znaka na registarskoj pločici.

Popularni Članci