Todorići trošili pravo malo bogatstvo kod Marije Obrvan, a luksuzna putovanja im plaćao dubrovački Atlas

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Marko Lukunić/PIXSELL
Nedjelji Jutarnji prvi objavljuje privatne račune iz istrage koja se, između ostaloga, bavi i rastrošnim životom svih članova obitelji Ivice Todorića na račun Agrokora. 

Obitelj donedavno najbogatijeg Hrvata svoj slatki život na visokoj nozi mogla je voditi sa svojim novcem, no oni privatni novac, kako se čini iz računa koje objavljujemo, gotovo uopće nisu trošili, nego su svoje troškove, od najvećih do onih najsitnijih, podmirivali s računa Agrokora, donosi Jutarnji list

To ne bi bilo ništa sporno da su te troškove, a oni su - vidjet ćete - doista golemi, doista knjižili kao privatne troškove, odnosno kao dohodak u naravi te na iznose svih tih troškova pribrojenih godišnjim primanjima platili porez na dohodak. No, oni su ih od 2010., odlukom najodgovornijeg - predsjednika Uprave Ivice Todorića, knjižili kao troškove pripreme IPO-a - javne prodaje dionica Agrokora, koja se prema najavama trebala dogoditi na ljeto 2017. na Londonskoj burzi.

Ukupno je Agrokor na navodnu pripremu za IPO, koja se na kraju nikada nije dogodila, tijekom šest godina utrošio oko tri milijarde kuna ili oko 400 milijuna eura, od čega velik dio otpada na privatne troškove rastrošne obitelji Todorić. Na te goleme iznose nije, dakle, plaćen porez na dohodak, niti ikakav drugi porez, nego su to bili - budući da su se knjižili na IPO - porezno priznati rashodi za Agrokor! Tu su trškovi za putovanja, luksuznu odjeću, kockanje u Las Vegasu pa čak i kupovinu svakodnevnih namirnica. Dubrovčanima najzanimljivija kupovina je kod Marije Obrvan koja je vlasnica luksuznog butika, ali i neka od putovanja koja su išla preko agencije Atlas.

Iva Balent u Zagrebu najviše voli kupovati u skupom butiku Maria u Masarykovoj 8, koji se nalazi između slastičarnice Zagreb i Prolaza sestara Baković, a čija je vlasnica Dubrovkinja Marija Obrvan. Tako je 18. ožujka 2011. na trošak IPO Agrokora kupila torbu i haljinu za 15.280 kuna, a 14. listopada 2013. top Stella McCartney, haljinu Mary Katrantzou i kožnu jaknu Balenciaga za 28.824 kune, donosi Jutarnji list.

Tako je 3. ožujka 2011. Ivan Todorić letio iz Zagreba za Zürich te natrag za Zagreb, a njegova djevojka Milica Mihajlović istoga dana iz Beograda za Zürich te natrag za Beograd. Trošak je preko dubrovačke agencije Atlas iznosio 3256 kuna, a Agrokor ga je knjižio na teret projekta IPO.

Isto tako, (sada bivša) supruga Ante TodorićaMartina Todorić, s njihovom kćeri Emom 25. travnja 2011. preko Frankfurta je letjela u New York, a 1. svibnja vratile su se preko Münchena u Zagreb. U New Yorku su spavale u jednokrevetnoj sobi hotela Palace s pet zvjezdica te su bile na dva mjuzikla: “Wicked” i “The Lion King”. Cijena aranžmana, koji je uključivao zrakoplovne karte, ulaznice za mjuzikle, sobu u hotelu Palace i transfer, iznosila je 68.064 kune, a agenciji Atlas platio ga je Agrokor i, naravno, knjižio na trošak IPO-a.

Ostale detalje Todorićevih troškova pogledajte ovdje.

Popularni Članci