NOROVIRUS U MALOSTONSKOM ZALJEVU Riječki stručnjak poručio: Pražnjenje septičke jame u prirodu je kazneno djelo

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
Malostonske kamenice zaražene su norovirusom čija je prisutnost pronađena na tri od pet kontrolnih točaka te je u tim dijelovima zaljeva opasno konzumirati školjke zbog čega su otkazani Dani malostonske kamenice.

Novonastala situacija s kamenicama u Malostonskom zaljevu povezuje se s neriješenom odvodnjom sanitarno-fekalnih otpadnih voda što je za Dubrovački dnevnik potvrdio viši znanstveni savjetnik u Institutu za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku Vlado Onofri.

"Zatvaramo oči i ne rješavamo ništa. Uzrok onečišćenja je očito ljudskog porijekla. Pitanje je jesu li sve septičke jame nepropusne te prazne li se, postoje firme koje to rade. Neka mi netko donese potvrdu da je platio pražnjenje septičke jame," oštar je bio Onofri naglašavajući kako je nepoštivanje zakona i nepravilna kanalizacija veliki problem. Kazao je kako je Neum još u 80-im godinama napravio kanalizaciju na koju se Hrvatska trebala priključiti.

"Sad se nešto rješavalo u zadnje vrijeme, no ne znam je li to ikada zapravo spojeno," kazao je Onofri. I član udruge Stonski školjkari i voditelj projekta zaštite izvornosti malostonske kamenice Vedran Kunica istaknuo je kako je problem u neriješenoj fekalnoj odvodnji, no mišljenja je kako je stvorena histerija zbog priče o norovirusu u školjkama.

Zoran Antić, vlasnik tvrtke Ka-plus iz Rijeke, koja se bavi pročišćavanjem otpadnih voda u svrhu zaštite okoliša ima široko iskustvo na tom području, a za Dubrovački dnevnik je prokomentirao kako je, po njegovom mišljenju, došlo do incidenta u Malostonskom zaljevu. Antić je naveo primjere iz prakse te zakonodavni okvir koji regulira tu problematiku.

- Na mjestima gdje ne postoji sustav javne odvodnje otpadnih voda, kao što je to slučaj u priobalju Malostonskog zaljeva, moguće je postojeće betonske septičke jame očistiti, isprazniti, začepiti i testirati na nepropusnost, a nakon toga se takve nepropusne septičke jame prazne što košta oko 400 kuna po pražnjenju. Osim toga, neki vlasnici septičkih jama su ugrađivali i biopročistače jer nisu željeli da se u ljetnim mjesecima šire neugodni mirisi ili su jednostavno željeli smanjiti trošak pražnjenja jama zamjenom biopročistača - kazao je Antić dodavši kako ljudi ispuštaju najčešće otpadne vode u prirodu što je prema njegovim riječima zakonom zabranjeno i spada u kazneno djelo jer je riječ o namjernom ugrožavanju života i zdravlja ljudi. Antiće je mišljenja kako su u svemu tome najviše zakazale inspekcije, točnije sanitarna, inspekcija zaštite okolišta i vodopravna. 

- Oni bi trebali kontrolirati da svaki vlasnik septičke jame ima atest na nepropustnost, ali to se ne radi. Kazneni zakon razlikuje nehotično od namjernog ugrožavanja okoliša i zdravlja ljudi, te predviđa kazne zatvora od šest mjeseci do osam godina. Sanitarna inspekcija bit trebala izaći na teren i provjeriti s vlasnicima kuća koji nisu spojeni na sustav odvodnje kako im je riješeno ispuštanje vode, imaju li ateste na nepropusnost, tko im ih je izdao te tko im čisti septičke jame. To je jednostavno napraviti i stvar je funkcioniranja pravna države - zaključio je za Dubrovački dnevnik direktor obiteljske tvrtke Ka-plus iz Rijeke koja se bavi pročišćavanjem otpadnih voda Zoran Antić.

A. Čakić

Popularni Članci