MARIĆ POKUŠAO SVE OBJASNITI Ministar financija o poreznoj reformi koja je svakoga šokirala

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dino Stanin/PIXSELL
Zdravko Marić se obratio javnosti iz Zadra. Tvrdi kako će za prave poduzetnike, one koji svaki dan rade i žrtvuju se, porezne promjene biti samo nabolje. Tvrdi kako se to podizanje minimalne plaće ne odnosi za direktore koji su u punom radnom odnosu s tim trgovačkim društvom. Nije jasno zapravo kako će odlučiti kome će povećati osnovicu, a kome ne.

Ministar financija tvrdi kako je namjera zakona spriječiti zlouporabe koje su uočili proteklih godina, piše Index.

"Za prave male poduzetnike, koji vrijedno privređuju, koji požrtvovno rade, praktički neće biti nikakvih promjena, osim nabolje. Ponavljam, ove promjene su prije svega da se ciljaju i pogode zlouporabe koje smo uočili", rekao je Marić.

Na pitanje kako će razgraničiti na koga će se to odnositi, odgovara: "Naravno, kad vi činite jednu mjeru da nekome nešto olakšate, netko drugi to prepoznaje kao način da izbjegne porezne propise."

Pokušao objasniti

"Osim poduzetništva, imamo i nešto što neki smatraju poduzetništvom, a seže u sferu zlouporaba. Konkretnom promjenom je bila intencija dirati i tangirati zlouporabe koje smo uočili proteklih godina. Danas imamo oko 175 tisuća članova uprava, od njih svega 460 je prijavljeno kao član uprave, a da nije bilo u radnom odnosu s tim poduzećem. Imamo 65 tisuća članova uprave koji su i članovi uprave i u radnom odnosu s tim trgovačkim društvom... A preko sto tisuća članova uprava, koji su članovi uprave i direktori, koji su osigurani po nekoj drugoj osnovi, bilo zaposleni negdje drugdje, bilo da su osnovali svoj OPG, bilo da su obrtnici,... .

Kao što vidite, imamo vrlo kompleksnu situaciju, moram opet jasno ponoviti, za one članove uprave, odnosno direktore, koji su prijavljeni na puno radno vrijeme, ove zakonske izmjene zapravo nisu predviđene. Na njih se to ne bi trebalo niti odnositi. Dakle, ono na što ciljamo su pojavni oblici koje smo vidjeli, to je bila npr. ona situacija da se dobar dio njih prijavljivao na minimalne plaće, a ono što smo vidjeli u proteklom razdoblju je da su bili prijavljivani na nepuno radno vrijeme. Vi danas u RH za 12 minuta prijave u trgovačkom društvu, odnosno 48 kuna mjesečno, imate pravo na puno zdravstveno osiguranje i na mirovinski staž. To je taj element na koji smo ciljali. Jer imate vrlo neravnopravan položaj obrtnika u odnosu na trgovačka društva", kazao je Marić.

"Imamo još tri tjedna za raspravu"

"Ne treba stvarati paniku, još su tri tjedna za raspravu, sve ćemo te komentare, kritike uzeti u obzir i argumentima na njih odgovoriti", poručuje.

"Treba razgraničiti što je pravo poduzetništvo, to vlada želi stimulirati i pomagati, ali u isto vrijeme moramo imati nultu toleranciju prema različitim vrstama zlouporabe, gdje dolazimo do izbjegavanja plaćanja poreza, odnosno doprinosa."

Popularni Članci