Pitali smo jednog od ključnih kreatora prve Kolindine kampanje o izborima: 'Čini se da je stvar gotova, ali iznenađenja su moguća'

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Josip Regovic/Emica Elvedji/PIXSELL
Politički analitičar doc.dr. Ivica Granić za Dubrovački dnevnik prokomentirao je stanje pred drugi krug predsjedničkih izbora.

Prvi krug izbora za predsjednika Republike Hrvatske polučio je rezultate u kojima je Zoran Milanović (SDP) ispred aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Miroslav Škoro nije se uspio plasirati u drugi krug, a na izborima je osvojio oko 25 posto glasova što je atraktivan bazen za vodeća dva kandidata. Četvrti po broju glasova je bio Mislav Kolakušić, a zatim slijede Dario Juričan, Ivan Pernar, Dalija Orešković, Katarina Peović te Dejan Kovač, Nedjeljko Babić i Anto Đapić. Milanoviću i Grabar-Kitarović ostaje pridobiti svakome po dio birača te mobilizirati one koji uopće nisu izašli na izbore da ih ovaj put podrže. 

Politički analitičar doc.dr. Ivica Granić mišljenja je kako Hrvatska slijedi europske trendove skretanja u desno. 

"Desnica je u prvom krugu dobila znatno više glasova birača od ljevice i stranaka političkog centra. Desni kandidati, Grabar-Kitarović, radikalni Miroslav Škoro i čvrstorukaški Mislav Kolakušić, dobili su više od milijun glasova, dok je Milanović dobio polovicu od toga, zajedno s Dalijom Orešković, Darijom Juričanom i Katarinom Peović. Milanoviću je svoj ‘glasački potencijal’ maksimalno iskoristio, praktički devedeset posto. A ako nemate u svome onda pokušavate zaroniti u ‘susjedovo dvorište’, što je uvijek riskantno. Ponekad i preriskantno, jer u politici ponekad ono što dobijete na mostu možete izgubiti na ćupriji", smatra Granić.

'ISTA STARTNA POZICIJA ZA OBA KANDIDATA'

"Čak i kada se čini da je ‘stvar gotova’ iznenađenja su moguća. To mogu procijeniti iz iskustva osobe koja se godinama bavi političkom komunikacijom i političkim marketingom. Primjerice prije pet godina sam bio jedan od ključnih kreatora kampanje aktualne predsjednice i sve karte bile su na strani tadašnjeg predsjednika Josipovića, ankete su mu davale značajnu prednost, bio je na kraju prvoga mandata, a teško nekoga pobijediti nakon prvog mandata. Ipak, Kolinda Grabar-Kitarović je pobijedila, ali s jedva 1,47 posto razlike", komentirao je Ivica Granić sportskim rječnikom dodavši kako "utakmica traje devedeset minuta plus produžetci, a jedanaesterac može biti dosuđen za vas ili protiv vas i u devedeset trećoj minuti".

Granić se osvrnuo na prednosti, ali i slabosti oba kandidata koji su prema njegovom mišljenju "delegirani od dvije najjače stranke" te su, dodaje on, "na istoj startnoj poziciji".

"Grabar-Kitarović u drugi krug ulazi kao drugoplasirana, što je svojevrstan kuriozitet, no nije i iznenađenje s obzirom na raslojenost desnog biračkog spektra. To naravno ništa ne znači, iako u drugi krug ulazi kao prvoplasirani gospodina Milanovića čeka teška i neizvjesna bitka u kojoj su preokreti mogući, pogotovu jer u njega ulazi s minimalnom, tijesnom prednošću. I Ivo Josipović je prije pet godina u drugi krug ušao kao prvoplasirani pa izgubio", komentirao je on osvrnuvši se na izborni uspjeh Milanovića.

"Jasno je kako je u prvom izbornom krugu došlo do mobilizacije na ljevici, to je jasno i iz činjenice da je u ‘lijevim županijama’ i gradu Zagrebu izlaznost bila bitno veća od prosječne", mišljenje je Ivice Granića koji je dodao kako je dio lijevih birača, koji baš i nisu Milanovićevi obožavatelji, ipak u zadnji čas odustao od nekog drugog lijevog kandidata, koji nije imao izgleda ući u drugi krug, te su tako glasali za Milanovića.

Granić je stoga istaknuo kako je najvažnije pitanje hoće li Milanović u drugom krugu tu mobilizaciju lijevih birača znati iskoristiti. Kao pozitivnim kod SDP-ovog kandidata je istaknuo "svjesnost svoje arogancije s kojom se pokušava boriti".

'MATEMATIČKA PREDNOST NE ZNAČI NIŠTA'

"Njegova prednost su i odškrinuta vrata prema dijelu desnog biračkog spektra, on doista ima potencijala komunicirati s njima. Desnica voli fajtere, čak i arogantne, ne treba zanemariti činjenica kako je svojevremeno, za razliku od Stipe Mesića, vodio vrlo razboritu, afirmativnu politiku glede teškog položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini, što su oni i honorirali. Pitanje je hoće li Zoran Milanović desnim biračima znati nešto ponuditi u zamjenu za podršku, naravno ako se odluči ‘zaroniti’ u taj dio biračkog spektra", komentirao je Granić dodavši kako bi predložio Milanoviću, da mu je savjetnik, da ne traži potporu Škorovih birača jer kako ističe "dio njih ionako je uskratio glas aktualnoj predsjednici, a Milanović će ih prikupiti isključivo ‘napadajući’ nju".

Kao komparativne prednosti Kolinde Grabar-Kitarović Granić smatra bitno bolju poziciju od Milanovića.

"Milanovićeva takozvana matematička prednost zapravo ništa ne znači, obzirom kako aktualna predsjednica ima ogroman ‘rezervni bazen’ glasova, prije svega među Škorovim, ali i drugim glasovima desnog biračkog spektra. Milanović taj bazen nema, čak niti u tragovima. Alternativa je uvijek izvući još ponekog svoga birača na dan izbora, ali ako se uzme u obzir kako je izlaznost prvog kruga bila velika, taj argument Milanović može zaboraviti", istaknuo je Granić predstavljajući teoriju kako pak u drugom krugu vrijede "nova pravila".

"Milanović je zadnjih mjeseci mobilizacijom lijevih birača konstantno rastao a Grabar Kitarović je zbog raslojavanja desnih glasova konstantno padala. Dakle, sada znamo što i otprilike koliko može ‘dobaciti’ Milanović, a Škora više nema", tvrdi Granić.

"Slijedom navedenoga zaključiti se može kako će na konačan skor Zoran Milanović malo ili nimalo utjecati. Novog predsjednika Republike Hrvatske mogao bi odlučiti, da parafraziram Krležu i Stanka Lasića, ‘sukob na desnici’. Evidentno je, dakle, kako će o glasačima Miroslava Škora ovisiti rezultati drugog kruga predsjedničkih izbora, pri čemu smatram kako pobjedu može odnijeti i SDP-ov kandidat Zoran Milanović ali i kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović. Nelojalnost vlastitog biračkog tijela uvijek je opasna pojava, i ona bi mogla znatno ugroziti poziciju Kolinde Grabar Kitarović", pojasnio je Granić koji je mišljenja kako Milanović nije imao niti kampanju niti program.

"Možete li se, samo tjedan dana nakon, sjetiti bilo koje njegove poruke ili programa? Nije jasno kako je onako nepripremljen ušao u kampanju, dojam je bio kako se unaprijed oprostio od pobjede, ali eto, istrčat će utrku do cilja jer se to od njega očekuje. Sreća njegova da lijeva opcija nije imala drugog ozbiljnijeg kandidata pa mu se posložilo", komentirao je.

RAZIGRANA IZBORNA UTAKMICA NA DESNOM POLITIČKOM SPEKTRU

Granić je za komunikaciju još uvijek aktualne predsjednice komentirao kako nije bilo nikakvih iznenađenja te da je politički korektna.

"Njezina kampanja je apsolutno očekivana, u skladu je s njezinom politikom i retorikom u zadnje četiri i pol godine. Voli biti aktivna, biti među narodom, smijati se i pjevati, biti bliska s ljudima... Njezina kampanja je estradizirana maksimalno, 'ja sam vaša predsjednica', 'ja sam jedna od vas', dakle kombinacija populizma i visoke politike. Kako je kampanja odmicala podizala je intenzitet, no ipak je ostala nekako blijeda do kraja".

Milanoviću bi savjetovao da "podigne intenzitet vlastite kampanje, artikulirati poruke usmjerene prema svojim biračima i motivira nove birače".

"Izborna će utakmica, uglavnom, biti razigra(va)na na drugom političkom spektru, onom desnom. Jasno je kako aktualna predsjednica neće mijenjati svoju strategiju niti taktiku, možda tek sporadično ili kozmetički, niti je normalno da bilo što mijenja. Jer, kada bi radikalnije odstupila od nekih svojih proklamiranih politika, poruka ili programa, birači bi to doživjeli kao defenzivu zbog loših izbornih rezultata prvoga kruga. Ili manipulaciju! Ono što, po mome mišljenju, jedino kvalitetno može učiniti Grabar Kitarović je vidjeti ‘gdje škripi’ između nje i dojučerašnjih podupiratelja. Dakle, pozvati gospodina Škoru na razgovore, odnosno pregovore oko potpore u drugom krugu, pokušati usuglasiti barem nekakav konsenzusa oko ‘ključnih pitanja’, možda čak i potpisati Sporazum o postignutom dogovoru, nakon čega bi gospodin Škoro eventualno mogao pozvati svoje birače da daju potporu Grabar Kitarović", naveo je analitičar Ivica Granić koji se osvrnuo na to što će predsjednički izbori značiti za HDZ i SDP.

Mišljenja je kako će rezultati imati "strahovite, povijesne, tektonske reperkusije na dvije najveće stranke, ali puno više za HDZ."

"Pobjeda ili poraz Grabar-Kitarović imat će presudan značaj za stranku čija više nije članica, ali je predsjednička kandidatkinja. Izgubi li, napetosti unutar stranke neće samo rasti zbog Škorine otimačine HDZ-ovaca, nego će desni blok ‘tražiti glavu’ Andreja Plenkovića. Unutarstranački izbori, u slučaju gubitka, predviđeni za svibanj mogli bi se ubrzati, tako da HDZ dobije novog šefa, a Vlada novog premijera. Opcionalno, u tom kontekstu govoreći, mogući su izbori za Hrvatski sabor još prije ljeta. Izgubi li Grabar Kitarović u HDZ-u bi također moglo doći do ključanja, u tom slučaju bi Plenković vjerojatno išao na ranije parlamentarne izbore, na kojima bi pokušao postaviti svoje ljude na izgledne pozicije kandidacijskih lista. Stoga je HDZ-u pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović najvažniji posao u ovom trenutku", naveo je Granić dodavši kako u SDP-u pobjeda Zorana Milanovića prije svega znači buru u leđa za parlamentarne izbore, ali i ponovno zauzimanje druge poluge političke moći u Hrvatskoj.

'IDEOLOGIJA JE PREUZELA KAMPANJE'

"Nakon što je Milanović izgubio parlamentarne izbore 2015. i 2016., te time od SDP-a napravio automat za prodaju žetončića Milanu Bandiću i drugim političkim trgovcima, predsjednička lenta zasigurno bi vratila Iblerov trg u izravnu borbu za vlast. U slučaju poraza Zorana Milanovića, Bernardić vjerojatno ne bi bio okrivljen za taj poraz jer on Milanovića nije ni predložio, ta akcija djelo je Siniša Hajdaš Dončić, Peđa Grbin, Mihael Zmajlović i Orsat Miljenića. Vjerojatno bi dio krivice bio pripisan nepouzdanim i slabo organiziranim stranačkim organizacijama i malim koalicijskim partnerima čija brojnost ne znači i masovnost na izborima. Milanović je u lagodnijoj poziciji jer njegov poraz neće ostaviti tako velike posljedice za SDP koliko bi poraz Grabar Kitarović značio za HDZ", mišljenja je Granić istaknuvši kako je ove političke kampanje u potpunosti preuzela ideja "ideologije".

"Niti Hrvatska a niti zemlje u okruženju nemaju autentične političke sustave koji su izrasli iz društva, već su oni izvedeni iz prijašnjih jednopartijskih sustava i prilagođeni su novom vremenu. Budući da tu dolazi do sukoba novih elita i društva, pitanje je kako ‘odčepiti’ tu situaciju i stvoriti autentični lijevi i desni centar u Hrvatskoj. Došlo je do snažne estradizacije politike, odnosno političke komunikacije, posebice tijekom izborne kampanje. To nije dobro. Nije dobro kada ideologija toliko dominira političkim kampanjama, trebalo bi više biti životnih tema, moralo bi se više govoriti o važnim društvenim područjima poput ekonomije, vanjske politike, zdravstva, školstva, socijale, o OPG-ovima, kulturi. Vratili smo se korak unatrag. Parafrazirao bih kolegu dr. Dejana Verčića sa sveučilišta u Ljubljani te kazao kako je u Hrvatskoj na djelu 'depolitizacija politike'. No, tješi kako se nešto slično događa i u svijetu, pogledajte samo komunikaciju američkog predsjednika Donalda Trumpa", zaključio je za Dubrovački dnevnik politički analitičar i komentator na brojnim internetskim portalima doc.dr. Ivica Granić.

Popularni Članci