Nepogode uništile urod, voće i povrće bit će skuplje ove jeseni i do sto posto

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Kako javlja Glas Slavonije, brojne nepogode koje su pogodile poljoprivredne usjeve tijekom 2017. godine ostavit će negativan utjecaj na cijene hrane.

Mrazevi koji su se pojavili u travnju, potom suša i tuča, požari i poplave utjecali su na smanjen urod i nestašicu voća i povrća. Kako javljaju, reakcija na to je podizanje cijene. Značajan skok cijena najavljuju voćari, povrtlari i drugi proizvođači, i to do 100 posto.

Iz Hrvatske poljoprivredne komore poručili su kako će poljoprivrednici preživjeti jer su imali mnogo kultura zasijanih na nekoliko mjesta, pa će negdje izgubiti, a negdje dobiti i tako anulirati gubitke. Ipak, oni koji su najviše stradali su oni sa specijaliziranim proizvodnjama koji se uvelike oslonili na jednu kulturu. Radi se o poljoprivrednicima koji su sijali soju, kukuruz i šećernu repu, a čiji su prinosi, prema procjenama šefa Hrvatske poljoprivredne komore, stradali i do 50 posto.

Problem je i poskupljenje struje

"Dosad je neku godinu znao obilježiti jedan problem, a ove godine sve što se moglo dogoditi, dogodilo se. Ipak, što se tiče nekih primarnih proizvoda, cijene im ne rastu, suncokret je čak nešto i jeftiniji nego lani kada je bio 2,30, a sada je 2,20 kuna. Cijene su za kukuruz malo skočile, 0,80 kuna uz 25 posto vlage, no imaju tendenciju rasta. No, što se tiče prihoda, oni će za OPG-ove biti manji jer je puno manje kilograma. Na sreću, ljetos skinute kulture nisu osjetile nepogode, pa su prinosi bili dobri, čak i iznad očekivanja. Struja na nas, primarne proizvođače, ne utječe. Njezino poskupljenje osjetit ćemo možda 0 i nešto posto jer je mi ne trošimo u primarnoj proizvodnji. No, stočari će već osjetiti, njihovi ukupni troškovi zbog njezina poskupljenja rast će do 1 posto. Poskupljenje energenata najviše osjećaju povrtlari zbog grijanja zatvorenih prostora. Zato prerađivači i trgovci i na najmanje poskupljenje energenata odmah skaču s cijenama", rekao je Brlošić.

Raste cijena povrća

Za potrošače dobre vijesti nemaju ni povrtlari, koji ističu kako je do skoka cijena već došlo, ali i kako poskupljenje neće stati. Vlasnica povrtlarskog OPG-a iz Punitovaca Blaženka Škorvaga rekla je za Glas Slavonije kako će se to poskupljenje vratiti kao bumerang smanjenom prodajom, odnosno potrošnjom. Ipak, dodaje kako su veće cijene neizbježne jer je godina bila pogubna za povrtlarske kulture.

Kilogram cvjetače tako je 15 kuna, kao i salata, koja je trebala koštati od 10 do 12 kuna.

"Cvjetače nema dovoljno, pa će i dalje ići gore. Kupus na vreće je tri kuna kilogram, paprika je otišla gore i sada je osam, začinska paprika bila je 100, a sada je 120, krumpir se na veliko prodaje za tri, a inače je bio dvije pa i kunu i pol. Ići će i do 4 kune", rekla je Škorvaga.

"Svaka peta godine bude ovakva", dodala je i rekla kako njezini troškovi neće osjetiti poskupljenje struje jer njezina proizvodnja nema grijanje na ovaj energent.

Voće poharao travanjski mraz

"Općenito su se troškovi povećali. Ukratko – mi više radimo, a za manje novca. Jer, grijanje, nafta, otišlo je gore. S druge strane, kupci nemaju novca, a kupci na koje se oslanja dobar dio ponude su umirovljenici čija su primanja mala, no oni i takvim primanjima još uvijek hrane svoju djecu, pa i unučad", dodala je Škorvaga.

Dobre vijesti za potrošače nemaju ni voćari. U travnju je voćnjake poharao proljetni mraz koji im je nanio štetu od 800 milijuna kuna, a tolika šteta bila je i od lanjskog mraza, pa se tako vidi skok cijena na jabukama, kruškama, šljivama i mandarinama.

"Gore su otišle cijene kvalitetnih proizvoda, a ne nekvalitetne robe iz uvoza. Mandarina je u otkupu lani bila 2,20, a sada je 4,5-5, čak i 6 i više kuna. Kolega iz Dalmacije kaže mi da je lani imao veću proizvodnju, a ove će godine pet puta više zaraditi na mandarini. Jer, kaže, već je prodaje po 7, a lani po 2,20 kuna", rekao je glasnogovornik Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Frane Ivković.

Najavio je kako će pred Novu godinu cijene voća porasti minimalno 60 do 70 posto, a nakon Nove godine u odnosu na prošlu i do 100 posto, pri čemu se misli na jabuke, kruške i mandarine.

"Trgovački lanci prodaju jabuku već po 3,99 kuna, no to je već trulo ili lanjska berba, vani se tako prazne hladnjače. Poskupljenje struje, dakako, jedan je od razloga većih cijena jer je koristimo za hladnjače i drugo", poručio je Ivković.

Poskupljenje oraha

Znatno je poskupio i orah, kojemu je cijena sada 80 kuna po kilogramu, a donedavno je na đakovačkoj tržnici koštao 50 kuna po kilogramu.

Predsjednik HVZ-a Željko Banjavčić kaže kako u njegovu Jastrebarskom idu i do 100 kuna.

"Zbog proljetnog mraza urod oraha smanjen je za 35-40 posto. Bila je i suša, duga i jaka, visoke temperature vegetaciji nisu dale da se razvija u normalnim uvjetima i sve se to odrazilo na smanjenje prinosa tog jezgričastog voća", rekao je Banjavčić za Glas Slavonije.

Popularni Članci