NOVA PRAVILA Iznajmljujete apartmane u Dubrovniku, evo gdje plaćate porez

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Nakon usvajanja Zakona o porezu na dohodak čije su izmjene i dopune objavljene krajem prošle godine, Ministarstvo financija je i službeno objavilo Pravilnik o oporezivanju djelatnosti iznajmljivanja i organiziranja smještaja u turizmu, čijim stupanjem na snagu prije nekoliko dana prestaje važiti dosadašnji pravilnik o tim djelatnostima, visini paušalnog poreza i načinu plaćanja paušalnog poreza iznajmljivača.

U tri mjeseca koliko je prošlo od izglasavanja novog zakona u Saboru RH do izlaska Pravilnika o tome kako će se taj zakon provoditi, jedinice lokalne samouprave koje moraju odlučiti o visini tog poreza najkasnije do 31. siječnja, pravdale su se da nisu donijele odluku čekajući pojašnjenja iz Pravilnika, pa sada više ništa ne stoji na putu općinskim i gradskim vijećnicima u 555 gradova i općina u Hrvatskoj da konačno kažu svojim iznajmljivačima koliki porez moraju plaćati u 2019. godini, piše Slobodna Dalmacija.

Odredbu za koju se većina nadala da bi mogla biti izmijenjena, sada je potvrdio i Pravilnik koji kaže da "odluku o visini paušalnog poreza donosi predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave na čijem se području djelatnost obavlja, bez obzira na prebivalište ili uobičajeno boravište poreznog obveznika".

Tako će, na primjer, vlasnik apartmana registriranog za iznajmljivanje u Bolu na Braču koji ima prebivalište u Kninu, plaćati paušalni porez na dohodak po odluci Općinskog vijeća Bola, ali u proračun grada Knina u kojemu živi! Isto tako, ako je neki stanovnik Zagreba kupio apartman u Splitu, Makarskoj ili na Krku koji iznajmljuje, visinu paušalnog poreza koji će plaćati za tu djelatnost odredit će mu grad u kojemu se nalazi apartman, ali će ga vlasnik plaćati u proračun grada Zagreba (ili bilo kojeg drugog mjesta) koje je upisano kao njegovo prebivalište.

Tako će se na prihod ostvaren poslovanjem u jednome mjestu platiti porez u drugom mjestu. I to po odluci ovog prvog mjesta.

Pravilnik je također predvidio da porezni obveznik mora gostu izdati račun za uslugu sa svim podacima o sebi i gostu kojemu je usluga pružena, uz cijenu obavljene usluge i jedan primjerak tog računa mora čuvati uz evidenciju o prometu. U tu se evidenciju mora svakoga dana evidentirati sve izdane račune. Obrazac evidencije propisan je također novim pravilnikom.

Što se tiče visine iznosa poreza o kojoj će odlučiti vijećnici grada ili općine, ostala je odredba po kojoj u iznimnim slučajevima predstavničko tijelo može donijeti odluku o visini paušalnog poreza prema ulicama naselja, a u pravilu donosi odluku za područje naselja.

Idućeg tjedna na 19. sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika na dnevnom redu je prijedlog visine paušala.

Popularni Članci