OTVORENA BIRALIŠTA Tko će idućih pet godina voditi Hrvatsku

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Vedran Pervan
Hrvatska danas odlučuje tko će idućih pet godina biti na čelu države. Za tu se funkciju natječe 11 kandidata i kandidatkinja. Pravo glasa ima tri milijuna i 855.000 birača u Hrvatskoj i inozemstvu.

DIP će prvu izlaznost objaviti u nedjelju u podne - a zatim i u 17 sati. Prije 5 godina izlaznost prvog kruga bila je 47, a drugog 59 posto. Birališta se zatvaraju u 19, a prvi rezultati s manjih biračkih mjesta počet će se objavljivati u 20 sati. Osvježavat će se svakih 10 minuta, a oko 22 sata bit će moguće predvidjeti trend prvog kruga.

Predsjednika/cu može se birati na ukupno 6.533 biračka mjesta, u Hrvatskoj ih je 6.409, od čega 72 čine posebna biračka mjesta: u vojsci, na brodovima, u zatvorima, u domovima socijalne skrbi. U inozemstvu se bira u 47 zemalja, na 124 biračka mjesta, trećina ih je (44) u Bosni i Hercegovini.

Izbori su složen posao, u njihovoj provedbi kroz biračke odbore i izborna povjerenstva, bit će angažirano oko 43 tisuće ljudi, a doda li se tome i osobe zadužene za tehničke i administrativne poslove, brojka raste za barem još desetak tisuća ljudi. Sedme po redu predsjedničke izbore od neovisnosti prati i rekordan broj promatrača - njih više od 24 tisuće. Promatrače na birališta šalju sami kandidati, stranke, mogu biti nevladini ili strani. Dopušteno im je pratiti cijeli postupak: od glasanja, rada izbornih tijela - sve do uvida u sav izborni materijal do proglašenja službenih rezultata.

Broj birača i biračica koji imaju pravo glasa na predsjedničkim izborima veći je za 21.876 u odnosu na europarlamentarne izbore u svibnju, s tim da je broj biračica i birača u Hrvatskoj neznatno porastao za svega 386 biračica. Broj birača bez prebivališta u RH porastao je za 22.490 od čega je 18.811 biračica registrirano po službenoj dužnosti temeljem nove osobne iskaznice s adresom prebivališta u inozemstvu, izvijestio je Gong.

Najveći porast u ovoj kategoriji birača zabilježen je u BiH (12.278 biračica), Njemačkoj (6.554 birača) i Srbiji (2.393 biračica). I dok je u BiH i Njemačkoj povećan i broj biračkih mjesta (s 41 na 44 u BiH i s 13 na 17 u Njemačkoj), isto se nije dogodilo u Srbiji gdje je broj biračkih mjesta smanjen sa 4 na samo 2.

Tako je prosječan broj birača na jednom biračkom mjestu u Srbiji čak 14.830, Austriji 2.514, Njemačkoj 1.991 i Švicarskoj 1.885. Štoviše, biračice koji uopće nisu u popisu birača, ali se nalaze u registru birača, na izborni dan mogu u inozemstvu zatražiti izdavanje potvrde za glasovanje čime se broj registriranih birača na pojedinom biračkom mjestu može i povećati. Usporedbe radi, prosječan broj registriranih birača na redovnim biračkim mjestima u Hrvatskoj je oko 575.

Prve izborne rezultate Državno izborno povjerenstvo objavit će u 20 sati, samo sat po zatvaranju birališta, a osvježavat će ih svakih 10 minuta.

Prvi će se rezultati temeljiti na uzorku od 15-ak posto, mahom manjih biračkih mjesta, do 22 sata moglo bi ih biti obrađeno 70-ak posto.

Podatke o izlaznosti Povjerenstvo će objaviti u dva navrata, u 12 i u 17 sati.

Poslodavce koji rade na izbornu nedjelju, DIP poziva da svojim zaposlenicima omoguće izlazak na birališta.

Državno izborno povjerenstvo (DIP), krovno tijelo za provedbu izbora, pozvalo je birače da iskoriste svoje pravo i izađu na birališta.

"Pozivam ih da izađu i da zaokruže kandidata kojega su, bilo u kampanji, bilo ranije, razaznali kao najboljeg", poručila je potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin. Naglasila je kako će izbori biti provedeni sukladno zakonu i Ustavu, kako su provedeni i svi dosadašnji.

Popularni Članci