Ovo su mjere kojima će Hrvatska odgovoriti na novi val koronavirusa

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Nakon što već dva tjedna raste broj novooboljelih u regiji, osobito u Srbiji te Bosni i Hercegovini, slični scenarij prelio se i na Hrvatsku: u 24 sata zabilježeno je čak 11 novih slučajeva u pet županija. Predstojeća turistička sezona i dolazak većeg broja stranaca te održavanje izbora i predizbornih skupova, upozoravaju stručnjaci, mogli bi dodatno pogoršati epidemiološku situaciju.

No, kako doznaje Jutarnji list, Nacionalni stožer još ne namjerava pooštravati mjere, osobito kad je riječ o zatvaranju granica prema Srbiji i BiH. Odlučili su pričekati kako bi vidjeli razvoj situacije o kojoj ovisi što će biti dalje. Dođe li do toga, prva će mjera, kažu upućeni, biti vezana uz zatvaranje domova za starije i nemoćne kako bi se zaštitila najosjetljivija populacija.

- Postupat ćemo u skladu s epidemiološkom slikom i načinom transmisije virusa. Ako bude slično kao sada, ne bismo išli u zatvaranje, nego bismo se orijentirali prema određenim dobnim skupinama stanovništva i njih bi trebalo egzaktnije štititi. Svi oni mlađi, radno aktivni trebaju se držati distance, nositi maske, održavati higijenu i, uz to, vjerojatno bi nastavili dalje raditi - rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

- Bilo bi dobro da građani ne napuštaju zemlju, osim u krajnjoj nuždi - poručio je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera.

Šef epidemiologije HZJZ-a Bernard Kaić ipak konstatira kako smo teoretski možda već na početku novog vala zaraze. Istaknuo je kako je evidentno da se testira sve manji broj ljudi, što nije dobro.

Podaci o cirkulaciji virusa u okolnim državama jasno su već danima ukazivali da bi broj novooboljelih mogao početi rasti i u Hrvatskoj koja je potpuno otvorila granice, društvo i gospodarstvo. Krajem svibnja većina je zemalja u regiji imala minimalni dnevni broj novooboljelih - manji od 20. Prvog lipnja, uz Hrvatsku, niti jednog novooboljelog nisu imale ni Crna Gora, Slovenija i Austrija. U Sjevernoj Makedoniji, BiH i Srbiji broj je već tada počeo blago rasti, da bi posljednjih dana eskalirao: u Sjevernoj Makedoniji broj novooboljelih se ušesterostručio između 1. i 13. lipnja.

U tom je razdoblju narastao s 35 na čak 194 nova slučaja. I ne pokazuje ozbiljniji trend opadanja: prije dva dana potvrđeno je 183 novooboljelih. U BiH je broj narastao s 14 na čak 147 između 1. i 15. lipnja. U državama koje danima nisu imale novih slučajeva danas i jučer dogodilo se isto što i Hrvatskoj.

Najveći porast novooboljelih u posljednjih mjesec dana bilježi Slovenija koja je u posljednja 24 sata potvrdila osam novih slučajeva koronavirusa, i to u Ljubljani, Krškom i Kopru. Voditeljica savjetodavne skupine za Covid-19 pri slovenskome Ministarstvu zdravstva Bojana Beović upozorila je da je većina novih slučajeva zaraze u Sloveniji prouzročena trenutačnim režimom otvorenih granica. - Ovih nekoliko novih unosa moglo bi dovesti do nekoliko desetaka novih slučajeva u budućnosti - upozorila je Bojana Beović. U razgovoru za Radio Sloveniju istaknula je da odmah trebati poduzeti strože mjere na granicama, posebice oprez prema putnicima koji dolaze iz balkanskih zemalja gdje epidemija nije pod kontrolom.

Do naglog porasta broja novooboljelih došlo je i u Njemačkoj, Švedskoj, Ukrajini, Poljskoj i Slovačkoj, piše Jutarnji list.

Popularni Članci