PLENKOVIĆ O NACIONALNIM TEMAMA Odgovorio je li nabava borbenih aviona 'najteži posao na svijetu', komentirao aferu Tolušić

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Premijer Andrej Plenković nakon održane sjednice Vlade u Kneževom dvoru obratio se medijima te zahvalio gradonačelniku Matu Frankoviću i županu Nikoli Dobroslaviću na gostoprimstvu. 

"Sjednica je bila kvalitetno pripremljena. Imali smo 40-ak točaka dnevnog reda na sjednici, vrlo konkretnih projekata koji su važni za razvoj juga hrvatske. Nakon sjednice Vlade je potpisan 52 ugovor, 18 sporazuma, a ukupna vrijednost projekata i ugovora je 4,5 milijarde kuna. Financijski je najinteresantniji dio vodno-komunalnog gospodarstva iz domene zaštite okoliša koji je ujedno proglašen strateškim projektom od strane Ministarstva, brojni projekti prometne povezanosti što je za ovaj dio države ključno. Tu je i niz odluka koje se odnose na regilnalni razvoj, na otoke, pitanja državne imovine kao i projekti koji se odnose na kulturu, znanost i turizam," izjavio je Plenković vezano uz održanu sjednicu Vlade. 

Gradonačelnik Mato Franković izrazio je zadovoljstvo zbog projekata koji su predviđeni za Grad Dubrovnik. 

"Iznimno je važna vrijednost ovih projekata za Dubrovnik koji iznose preko milijardu kuna, a u cilju podizanja kvalitete života svih građana na ovom području za rješavanje osnovnih propblema poput kanalizacijske i vodovodne mreže," izjavio je Franković. 

Župan Nikola Dobroslavić naglasio je projekte koji su, po njegovom mišljenju, od iznimne važnosti. 

"Županija je jako zadovoljna današnjim zasjedanjem Vlade u Dubropvniku. Brojni projekti su bili na dnevnom redu, a posebno nas vesele oni koji se tiču prometnog povezivanja. Donesena je i odluka o višenamjenskom kongresnom centru, centru za gospodarenje otpadom te važnom projektu navodnjavanja Doline Neretve koji je vrijedan više od pola milijuna kuna," izjavio je župan Nikola Dobroslavić. 

Na pitanje kad će se projekti realizirati i postoje li rokovi, Plenković je neodređeno odgovorio kako će se neki riješiti brzo, u roku od godinu dana, dok će za neke trebati puno više vremena, poput onih koji se tiču komunalnog gospodarstva među kojima je i aglomeracija. 

"Jučer smo bili na gradilištu Pelješkog mosta, postoji proces, postoji konkretan projekt, dinamika, izvođač koji je jučer postavio u jednom komadu pilote od 130 metara," izjavio je premijer. 

Na novinarsko pitanje da prokomentira izjavu ministra Damira Krstičevića kako nema težeg posla od nabave borbenih aviona i slaže li se s tom konstatacijom, Plenković je odgovorio kako 'ima puno teških stvari'. 

"Cijela priča koja traje nekoliko mjeseci sada dobiva dimenzije 'tko je kriv'. Stavio bih to na jednu drugu razinu. Sve što smo napravili, napravili smo po načelu ponuda između vlada. Ovo nije bio nekakav javni natječaj kojim nabavljate uredski materijal nego proces i direktni razgovori s vladama. Nažalost, nije došlo do suglasnosti za odobrenje transfera tih zrakoplova i o tome ćemo razgovarati u okviru saborske rasprave. Tome se pristupilo u dobroj vjeri, neovisno o bilo čijoj procjeni. S naučenim lekcijama idemo dalje," izjavio je Plenković. 

Novinari su postavili pitanje i o aferi Tolušić.

"Što se tiče montiranih fotografija to će definitivno dodatno utjecati na destabilizaciju Vlade. Zamislimo da su bile fotografije nemontirane ili da su bile montirane, objavljene dan prije aktualnog prijepodneva. Zanima nas da se utvrdi tko to radi i zašto netko takve fotografije daje prema medijima. Što se tiče ostalih curenja informacija, provjerit ćemo kako su neki dokumenti završili prema medijima," izjavio je. 

Na pitanje oko Živog zida i netransparentnog financiranja, Plenković je kazao kako smatra kako birači mogu procijeniti 'tko je ozbiljna politička opcija, a tko su populisti'. 

"Oni me uopće ne zanimaju. Ovo je dobra prigoda da malo razbistre pogled o kakvim je pokretima riječ. Već dulje vrijeme govorim kako tendencije stranaka koje nemaju ni platformu ni ideju nego imaju destruktuvan pristup nisu korisne. Političke aktere treba dijeliti na one koji su pouzdani i one koji pričaju svašta i koji su nepouzdani. Mislim kako birači to jasno vide," kazao je Plenković. 

ib/ah

Popularni Članci