POKRENULA SE AKCIJA 'PREKINIMO ŠUTNJU' Na vidjelo izašle horor priče žena iz hrvatskih bolnica

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Robert Anic/PIXSELL, Facebook/RODA
Mostova saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić šokirala je javnost informacijom kako joj je kiretaža nakon spontanog pobačaja u splitskoj bolnici odrađena bez anestezije. 

Kiretaža je postupak čišćenja maternice od tkiva koje je zaostalo nakon spontanog pobačaja, dakle pobačaja u prvom tromjesečju, kako ne bi došlo do velikih krvarenja, bolova i infekcije. Ponekad ona nije potrebna, no što je viši stadij trudnoće, veća je i vjerojatnost kako će se taj postupak provesti nad ženom. Osim kod spontanih pobačaja, kiretaža se primjenjuje i kod zadržanog pobačaja, ali i kod žena s oblinim menstruacijama te krvarenjima povezanima uz menopauzu. 

Udruga RODA - Roditelji u akciji ponovno je, nakon istupa mostovke, pokrenula akciju "Prekinimo šutnju" kako bi  žene napisale istinu o tretmanu koje su doživjele u bolnicama tijekom kiretaže, poroda i pobačaja.

"Dosta je više! Odlučile smo ponovo prekinuti šutnju. 
Svaki tjedan primamo priče žena o tome kako im je "na živo" rađena kiretaža, pobačaj, aspiracija, epiziotomija ili im je šivana međica nakon poroda. Dapače, postupci se nad ženama izvode bez ikakvog objašnjenja o tome da taj postupak boli i da imaju opciju anestezije.

Pomozite nam poslati glasnu i jasnu poruku - na komadu papira napišite vaše iskustvo, posljedice koje je na vas ostavilo, navedite medicinsku ustanovu u kojoj se to dogodilo, godinu te označite #PrekinimoŠutnju. Fotkajte papir i pošaljite sliku mailom na prekinimo.sutnju@roda.hr

Fotke koje stignu do ponedjeljka u 8 sati nosimo u Ministarstvo zdravstva isti dan.

Pozovite prijateljice, poznanice, sestre, rođakinje da svoja iskustva podijele i da zajedno glasno i jasno kažemo - ISTINA JE," poziv je svim ženama da podijele svoja iskustva.

Na Facebook stranici udruge RODA  možete pročitati ispovijesti žena.

Popularni Članci