Pokret za sekularnu Hrvatsku: 'Sve vjerske organizacije trebaju biti odvojene od države'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Pokret za sekularnu Hrvatsku organizira prosvjed protiv Vatikanskih ugovora sutra u 11 sati.

Sutra s početkom u 11 sati na uglu Bakčeve i Cesarčeve ulice Pokret sa sekularnu Hrvatsku organizira prosvjed protiv Vatikanskih ugovora. Službeni program započinje u 11:55, kako kažu simbolično u pet do dvanaest, RTL.hr.

Prosvjed se održava zbog toga što smatraju da bi sve vjerske organizacije trebale biti odvojene od države, no potpisivanjem Vatikanskih ugovora između Republike Hrvatske i Svete Stolice taj je članak u potpunosti povrijeđen. 

"U Hrvatskoj je danas sekularizam ugrožen. Umjesto sekularne republike imamo vjersku državu, umjesto građanskog odgoja imamo klerikalizam. Želimo li graditi suvremeno društvo, moramo napustiti koncept klerikalnog društva i graditi sekularno društvo", smatra Silvio Novaković, profesor filozofije i religijske kulture. 

Jednakost pred zakonom temeljno pravo 

Iz Pokreta za sekularnu državu poručuju kako je jednakost pred zakonom temeljno načelo svakog demokratskog zakonskog poretka. Usprkos Ustavu koji tvrdi da su u Republici Hrvatskoj svi jednaki pred zakonom, to u teoriji nije tako. 

Vatikanski ugovori običnim hrvatskim građanima nameću samo obaveze, dok klerikalnoj hijerarhiji jamče velike privilegije. Njihov je stav da taj izbor treba ostati u sferi privatnog te da niti jedna vjera ili uvjerenje ne smije biti favorizirano nauštrb drugih građana. 

Glavni motivi njihovog prosvjeda stoje na njihovoj Facebook stranici i tamo kažu kako ne žele nastavak netransparentnog financiranja crkvenih institucija sredstvima iz državnog proračuna svih građana i novcem svih građana, ne žele obrazovanje u službi religijske indoktrinacije, ne žele diskriminaciju građana utemeljenu na njihovim svjetonazorima i ne žele zaštitu svećenićke pedofilije veleizdajničkim ugovorima. 

Na prosvjedu će sudjelovati i političari koji podržavaju inicijativu te brojne osobe iz javnog života čija će imena biti istaknuta na samom prosvjedu. 

"Vatikanski ugovori u potpunoj su suprotnosti s ustavnom definicijom Republike Hrvatske kao sekularne države jer su omogućili jednoj Crkvi da dobije ovlasti koje joj ne bi smjele pripadati. Penetracija Katoličke crkve u sve sfere društva, nekontrolirano trošenje ogromne svote proračunskog novca i vjeronauk u vrtićima i školama uzrok su diskriminacije svih drugih vjerskih zajednica, a posebice ateista i ireligioznih osoba", kazala je predsjednica udruge za ljudska prava B.a.b.e. Sanja Sarnavka.

Popularni Članci