PREDSTAVLJENA VINARIJA BAČIĆ Vina koja donose mirise Korčule na vaš stol! (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: VINARIJA BAČIĆ
Abeceda  finih zalogaja  u suradnji sa zagrebačkim prvim vinskim barom Basementom u projektu Vinskih srijeda nakon posla (Wine Wednesday AfterWork) ugostila je korčulansku obiteljsku vinariju BAČIĆ koja je zadivila vinsku scenu prošle godine na 4. Dubrovnik FestiWineu, osvojivši zlatnu medalju za Pošip 2016. s 90,67.

Na ovogodišnjem  5. Dubrovnik Festwineu Pošip Bačić 2017. osvojio je zlatno odličje s ukupno 90,50 bodova, Cetinka Bačić 2017. osvojila je srebro s 88,50 bodova kao i Kalina 2017 s 87,75 bodova. Vino Rosé Bačić 2017. proglašeno je najboljim ružičastim vinom Dubrovačko-neretvanske županije i ružičastim vinom „koje najbolje ljubi“ stonsku kamenicu.

Slijedom uspjeha na svome „terenu“, Bačići su se odlučili predstaviti i zagrebačkoj vinskoj publici.  Na prvom predstavljanju vinarije u Zagrebu, otac Zlatko i sin Petar ispričali su svoju priču o obitelji, o vinima, o maslinama, o ljubavi i predanosti poslu kojim se bave. Tradicija i poštovanje prema prirodi, lozi, maslini koje je u mlade naraštaje usadila obitelj  - i nova znanja, pristigla Petrovom diplomom enologa, obogatila su hrvatsku vinsku scenu velikim vinima, o kojima će se još puno čuti i bit će rado viđeni pratitelji naših objeda.

Na degustaciji u Basementu mogla su se kušati sljedeća vina: Cetinka 2017 - cetinka je autohtona korčulanska sorta, čiji zapisi sežu od 19.st, smatrala se sortom osrednje kakvoće i  vinificirala s ostalim sortama. Obitelj Bačić ju je među prvima vinificirala monosortno – i dobila vrlo nježno, svježe, lagano vino. „Ako se vino može staviti u kontekst bajke onda bih našoj Cetinki dodijelio ulogu nježne vile“ – opisao ju je Zlatko Bačić.  Kalina Cuvée 2017 nastala je sljubljivanjem autohtonih sorti regije Srednje i južne Dalmacije: cetinke, pošipa i dubrovačke malvazije, a nosi naziv poljoprivrednog posjeda na kojemu je ime obitelji Bačic zapisano preko 700 godina. Pošip 2017 vino je blistave, slamnato zlatnožute boje, punog je i osebujnog okusa s aromama svježe marelice, smokve i badema. Rosé 2017 nastao je samotokom plavca malog, cabernet sauvignona i syraha.  Suho, iskričavo vino, bogato raskošnim mirisnim notama crvenog bobičastog voća. Kampjun 2016  dobio je ime po latinskim nazivu uzorka vina za probu koji su trgovci uzimali prilikom obilaska i otkupa vina od konoba. Kampijun se dobiva sljubljivanjem tri sorte: plavca malog, cabernet sauvignona i syraha. Intenzivne je rubinski crvene boje, a karakterizira ga mekoća, voćnost, svježina te blaga taničnost. Vino iznenađenja bio je prošek od plavca malog uz tradicionalni blatski kolač, lumbliju, a nije nedostajalo ni suhih smokava te maslinova ulja s posjeda Bačić.

Posebna gošća večeri bila je dizajnerica etiketa, Tonka Lujanac. Naglasila je da joj je opis vina  Zlatka Bačića bio misao vodilja i inspiracija za dizajn, dodavši da joj je bilo veliko zadovoljstvo raditi na tom projektu jer je „odmah prepoznala veliki potencijal vina i posebnu energiju obitelji Bačić“.

LUMBLIJA je starinski kolač nastao u Blatu na otoku Korčuli. Priprema se već 200 godina, a priča o njegovu nastanku seže u Napoleonovo doba, kada je francuska vojska zaposjela otok Korčulu. Francuska vladavina u Dalmaciji trajala je devet godina, a 1811. otok Korčula prelazi u ruke Engleza.  Priča vezana uz lumbliju govori o ljubavi dvoje mladih, francuskog vojnika pekara i mlade Blajke, koji su se spletom okolnosti morali rastati. S odlaskom francuske vojske odlazi i vojnik-pekar i na rastanku svojoj dragoj daruje kolač izgovarajući ne m'oublie pas (ne zaboravi me). Vojnik je otišao, a mlada Blajka i njezino ime utopili su se u nebrojenim ljubavnim pričama, a kolač lumblija (i recept) ostao je kao spomen na te dane. Djevojci su izgovorene francuske riječi ne m'oublie pas zazvučale kao „lumblija“ i tako je ostalo sjećanje. Od tog doba lumblija se spravlja od posebnih sastojaka koji se počinju pripremati i skupljati ljeti. Sadržava bademe, orahe, suhice, naranču, limun i varenik (sirup od mošta vina koji se nekoliko sati lagano kuha da ne zavri kako bi se reducirao u tamni slatki sirup). Peče se početkom studenog, u doba sjećanja na najmilije. Lumblija je poveznica francuske i hrvatske kulture, gastronomski unikat.

VINARIJA  BAČIĆ  smještena  je u maloj skrivenoj uvali  Črnja Luka, na sjevero-zapadnom dijelu otoka Korčule.  Uvala je udaljena 45km od grada Korčule, 10 km od mjesta Vela Luka i 5km od mjesta Blata. Na  imanju gdje su nekada djedovi gradili kamene kućice za skloniti se od sunca ili kiše u obavljanju poljprivrednih poslova, obitelj Bačić je sagradila obiteljsku kuću u sklopu koje se nalazi boutique vinarija s terasom za kušanje i smještaj u apartmanima za goste. Svi zaposlenici su -  članovi obitelji.

Vino se proizvodi dijelom iz vlastitih vinograda i dijelom iz otkupa. Važna je proizvodnja maslinovog ulja iz vlastitih višestoljetnih maslinika, a gosti imaju mogućnost kušati  i druge proizvode koji su se i davno prije proizvodili na poljoprivrednim imanjima na otoku: suhe smokve, konzervirane masline, motar, arancine, „bruštulane mindele“, marmelade, lumblije i drugo. Dobro došli u Črnju Luku!

Više informacija na:  http://vinarijabacic.com/naslovna

Popularni Članci