PREDSTAVLJENA VINARIJA BAČIĆ Vina koja donose mirise Korčule na vaš stol! (FOTO)
Na ovogodišnjem 5. Dubrovnik Festwineu Pošip Bačić 2017. osvojio je zlatno odličje s ukupno 90,50 bodova, Cetinka Bačić 2017. osvojila je srebro s 88,50 bodova kao i Kalina 2017 s 87,75 bodova. Vino Rosé Bačić 2017. proglašeno je najboljim ružičastim vinom Dubrovačko-neretvanske županije i ružičastim vinom „koje najbolje ljubi“ stonsku kamenicu.
Slijedom uspjeha na svome „terenu“, Bačići su se odlučili predstaviti i zagrebačkoj vinskoj publici. Na prvom predstavljanju vinarije u Zagrebu, otac Zlatko i sin Petar ispričali su svoju priču o obitelji, o vinima, o maslinama, o ljubavi i predanosti poslu kojim se bave. Tradicija i poštovanje prema prirodi, lozi, maslini koje je u mlade naraštaje usadila obitelj - i nova znanja, pristigla Petrovom diplomom enologa, obogatila su hrvatsku vinsku scenu velikim vinima, o kojima će se još puno čuti i bit će rado viđeni pratitelji naših objeda.
Na degustaciji u Basementu mogla su se kušati sljedeća vina: Cetinka 2017 - cetinka je autohtona korčulanska sorta, čiji zapisi sežu od 19.st, smatrala se sortom osrednje kakvoće i vinificirala s ostalim sortama. Obitelj Bačić ju je među prvima vinificirala monosortno – i dobila vrlo nježno, svježe, lagano vino. „Ako se vino može staviti u kontekst bajke onda bih našoj Cetinki dodijelio ulogu nježne vile“ – opisao ju je Zlatko Bačić. Kalina Cuvée 2017 nastala je sljubljivanjem autohtonih sorti regije Srednje i južne Dalmacije: cetinke, pošipa i dubrovačke malvazije, a nosi naziv poljoprivrednog posjeda na kojemu je ime obitelji Bačic zapisano preko 700 godina. Pošip 2017 vino je blistave, slamnato zlatnožute boje, punog je i osebujnog okusa s aromama svježe marelice, smokve i badema. Rosé 2017 nastao je samotokom plavca malog, cabernet sauvignona i syraha. Suho, iskričavo vino, bogato raskošnim mirisnim notama crvenog bobičastog voća. Kampjun 2016 dobio je ime po latinskim nazivu uzorka vina za probu koji su trgovci uzimali prilikom obilaska i otkupa vina od konoba. Kampijun se dobiva sljubljivanjem tri sorte: plavca malog, cabernet sauvignona i syraha. Intenzivne je rubinski crvene boje, a karakterizira ga mekoća, voćnost, svježina te blaga taničnost. Vino iznenađenja bio je prošek od plavca malog uz tradicionalni blatski kolač, lumbliju, a nije nedostajalo ni suhih smokava te maslinova ulja s posjeda Bačić.
Posebna gošća večeri bila je dizajnerica etiketa, Tonka Lujanac. Naglasila je da joj je opis vina Zlatka Bačića bio misao vodilja i inspiracija za dizajn, dodavši da joj je bilo veliko zadovoljstvo raditi na tom projektu jer je „odmah prepoznala veliki potencijal vina i posebnu energiju obitelji Bačić“.
LUMBLIJA je starinski kolač nastao u Blatu na otoku Korčuli. Priprema se već 200 godina, a priča o njegovu nastanku seže u Napoleonovo doba, kada je francuska vojska zaposjela otok Korčulu. Francuska vladavina u Dalmaciji trajala je devet godina, a 1811. otok Korčula prelazi u ruke Engleza. Priča vezana uz lumbliju govori o ljubavi dvoje mladih, francuskog vojnika pekara i mlade Blajke, koji su se spletom okolnosti morali rastati. S odlaskom francuske vojske odlazi i vojnik-pekar i na rastanku svojoj dragoj daruje kolač izgovarajući ne m'oublie pas (ne zaboravi me). Vojnik je otišao, a mlada Blajka i njezino ime utopili su se u nebrojenim ljubavnim pričama, a kolač lumblija (i recept) ostao je kao spomen na te dane. Djevojci su izgovorene francuske riječi ne m'oublie pas zazvučale kao „lumblija“ i tako je ostalo sjećanje. Od tog doba lumblija se spravlja od posebnih sastojaka koji se počinju pripremati i skupljati ljeti. Sadržava bademe, orahe, suhice, naranču, limun i varenik (sirup od mošta vina koji se nekoliko sati lagano kuha da ne zavri kako bi se reducirao u tamni slatki sirup). Peče se početkom studenog, u doba sjećanja na najmilije. Lumblija je poveznica francuske i hrvatske kulture, gastronomski unikat.
VINARIJA BAČIĆ smještena je u maloj skrivenoj uvali Črnja Luka, na sjevero-zapadnom dijelu otoka Korčule. Uvala je udaljena 45km od grada Korčule, 10 km od mjesta Vela Luka i 5km od mjesta Blata. Na imanju gdje su nekada djedovi gradili kamene kućice za skloniti se od sunca ili kiše u obavljanju poljprivrednih poslova, obitelj Bačić je sagradila obiteljsku kuću u sklopu koje se nalazi boutique vinarija s terasom za kušanje i smještaj u apartmanima za goste. Svi zaposlenici su - članovi obitelji.
Vino se proizvodi dijelom iz vlastitih vinograda i dijelom iz otkupa. Važna je proizvodnja maslinovog ulja iz vlastitih višestoljetnih maslinika, a gosti imaju mogućnost kušati i druge proizvode koji su se i davno prije proizvodili na poljoprivrednim imanjima na otoku: suhe smokve, konzervirane masline, motar, arancine, „bruštulane mindele“, marmelade, lumblije i drugo. Dobro došli u Črnju Luku!
Više informacija na: http://vinarijabacic.com/naslovna