PROBLEMI NA OBALI Vlasnik restorana: Svaki treći koji se javi na oglas uopće ne dođe na razgovor za posao

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Iako u Splitu ima puno ljudi koji traže posao, opet se događa situacija da ugostitelji ne mogu pronaći radnike.

Ugostitelj iz Splita koji je želio ostati anoniman za Splitski dnevnik kaže kako vrijeme gubi na potragu za osobljem iako je krenuo na vrijeme. Ovaj vlasnik restorana zapošljava veći broj konobara i kuhara, no kaže kako svaki treći zainteresirani na razgovor uopće ne dođe.

“Puno se izgubi vremena i energije na stvari na koje ne bi trebalo. Dao sam oglas na HZZ i na Moj posao, jedan od troje ljudi koji se jave ne dođu na razgovor. Dogovorim sastanke u 9, 9.30 i 10, pojavi se samo ovaj u 10. Od tih što dođu, da se tu nešto probrati. Ja sad zapošljavam ljude, plaćam ih, svjesno sad gubim pare, u nadi da ću ih vratiti u sezoni”, kaže.

Kako nam je kazao, ima nekoliko ljudi koji su mu ostali od ranije, neki su pokušali drugdje, no ipak su mu se vratili. To je ono što ga veseli.

“Može mi se dogoditi za dva mjeseca da mi neko od njih kaže ‘meni ovo ne odgovara, ja idem ća’, a ja sam ga financira dva mjeseca, nisam uzeo nekog drugog, i sad nemam nikog trećeg kojeg bi uzeo. To je najveća problematika s radnicima. A zašto je dobro strance uzimati? Zato što su ugovorno vezani da su na tvojoj firmi. Onda ne može poć u susjeda jer gubi pravo na boravište, ali onda je opet problem taj što smo u Splitu gdje svatko misli da će zaraditi velike pare na apartmanima i nema smještajnih kapaciteta za radnike. To su ti neki problemi s kojima se borimo”, kaže sugovornik.

Popularni Članci