PROGNOZA DO KRAJA GODINE Očekuju nas nestabilni vremenski uvjeti uz kišu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Meterolog Zoran Vakula objavio je vremensku prognozu do kraja ove godine koja otkriva kako nas ovih dana čekaju sve samo ne stabilni vremenski uvjeti. Vikend će i dalje biti relativno hladan, no onda slijede topliji dani i izraženo jugo.

‘Zima nam je došla, a hladnoća nas napušta. Slijede nam relativno stabilni dani uz barem djelomice sunčano vrijeme, štoviše, na Jadranu i pretežno vedro, bit će ponovno i iznadprosječno toplo, na Jadranu uz sve slabiju buru i tramontanu, a tijekom produljenog blagdanskog vikenda uz južinu, te sve češću kišu, koje na sjevernom Jadranu može biti već do kraja ponedjeljka’, prognozira Vakula.

Na sjevernom će Jadranu biti toplije nego prošlih dana, ali i dalje će puhati bura, ponegdje i dosta jaka. Uz barem djelomice sunčano vrijeme, štoviše, na Jadranu čak i vedro, jutarnja temperatura zraka bit će od 0 do 5 °C, u kotlinama unutrašnjosti i samo oko -5 °C, a poslijepodnevna od 10 do 12 °C, u gorju 3 do 6 °C, prognozira Vakula.

U Dalmaciji će puhati često jaka, ponegdje na udare i olujna bura i tramontana. Temperatura zraka ujutro od 0 do 5 °C, a poslijepodne između 9 i 13 °C. Jug Hrvatske bit će topliji negu u četvratk, ali uz jaku buru i tramontanu.

‘Tijekom produljenog blagdanskog vikenda sve toplije, ali na kopnu i dalje uz česte jutarnje minuse. Uz prolazno više oblaka sporadične slabe oborine moguće su u subotu, a u nedjelju i ponedjeljak magla će biti česta, ponegdje i dugotrajna. Od utorka još izraženija južina, uz sve mnogobrojnije oblake i kišu najprije u gorju te unutrašnjosti Istre i Dalmacije’, kaže Vakula.

Nakon pretežno sunčanog vremena, od utorka ponovno posvuda oblačnije, kišovitije, vjetrovitije, uz jačanje juga. ‘Temperatura zraka bit će oko prosječne za ovo doba godine, mjestimice ponovno i viša, za razliku od one početkom mjeseca, te posebice u prvom dijelu ovoga tjedna, kada je ponegdje, primjerice u Splitu, bilo hladno kao malo kada u tjednu prije Božića. E, pa do kraja godine više neće’, zaključuje Vakula za HRT.

Popularni Članci