Psi i dalje čekaju spas u horor dvorištu splitskog psihijatra, dubrovački azil poručuje: "Potrebno ih je izmjestiti!"

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Azil Dubrovnik
U Splitu je održan sastanak Grada Splita, veterinarske inspekcije te predstavnika skloništa i udruga za zaštitu životinja, među kojima je bila i ravnateljica Skloništa za nezbrinute životinje Dubrovnik, Ana Ivelja. Sastanak je održan zbog problema pasa koji i dalje čekaju na izmještanje u nehumanim uvjetima horor dvorišta splitskog psihijatra. Na sastanku je zaključeno kako Grad Split  zbog zlostavljanih pasa treba hitno izgraditi privremeni smještaj i sklonište, te se pobrinuti za nezdružljive pse.

Iz dubrovačko azila su objavili kako su jučer sudjelovali na sastanku. 

"Psi iz horor dvorišta svima su nam urezani u pamćenje. Dvije kujice koje smo preuzeli po prvi puta sada spavaju u čistom, sigurne su i one i njihovih ukupno 11 štenaca.

Sretni smo što smo mogli pomoći, ali to je zanemarivo u odnosu na broj pasa koji je još uvijek tamo.

Na istoj lokaciji i sada se nalazi više od 50 pasa! Njihova tijela okovana su masivnim lancima. Njihove vratove izjele su teške ogrlice. Vruće je, muhe se skupljaju oko mrtvih štakora. Grozno je, prljavo, nehumano.

Moraju se svi izmjestiti, ali gdje?

Skloništa su skoro sva puna, a ovi psi nezdružljivi. Smiju isključivo biti sami u boksu. Ne zna se njihovo zdravstveno stanje, ne zna se zapravo ništa o njima.

Zato je potrebno hitno organizirati izmještanje SVIH pasa s ove lokacije čim prije, skinuti ih s lanaca i smjestiti u primjerene bokseve i hitno im pružiti veterinarsku skrb.

Kako je dogovoreno na sastanku, Grad Split sad razmatra opcije za izmještanje pasa, a najbolje rješenje je hitna montaža bokseva na gradskom zemljištu. Takav privremeni stacionar bio bi pod nadzorom ovlaštenog skloništa sve dok se ne nađe smještaj za svakog psa. Svjesni su svi da će za neke pse biti potrebno puno više vremena da se nađe adekvatan smještaj, jer ne možemo ni zamisliti što su ove nedužne životinje sve preživjele.

Na prve dvije slike su sada naše mame Athena i Xena, a na drugima su psi koji još čekaju u horor dvorištu. Osigurana im je samo voda i hrana.

Molimo vas da podijelite jer sve se manje o njima piše. Ne želimo da padnu u zaborav", objavljeno je na stranicama Azila Dubrovnik. 

Detalji o sastanku objavljeni su i na stranici Prijatelja životinja

Popularni Članci