S POLICA OD POČETKA GODINE POVUČENO 47 PROIZVODA Samo prošlog tjedna otkrili su ova tri potencijalno opasna za zdravlje

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Kovacic/PIXSELL
Od početka ove godine s tržišta je povučeno 47 spornih proizvoda, o čemu su građani obaviješteni preko web stranica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. Lani su, primjerice, iz prodaje uklonjena 62 proizvoda.

Samo ovoga tjedna s hrvatskog tržišta su povučena tri prehrambena proizvoda potencijalno opasna za ljudsko zdravlje, piše Net.hr.

Prvi je bio Aseeel maslac od povrća, u pakiranju od jednog kilograma, podrijetlom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a u kojemu su pronađene povećane količine masnih kiselina. Spomenuti su proizvod na tržište plasirale “Middle East Trgovine” iz Zagreba. Drugi proizvod je konzerva s komadima tune u biljnom ulju, turskog proizvođača, u kojoj je analizom otkrivena povećana količina histamina, što može izazvati alergijske reakcije. Ovu konzerviranu tunu na tržište stavlja Mesna industrija Braća Pivac. Treći proizvod koji je ovoga tjedna uklonjen s polica su ustinjene sjemenke lana u pakiranju od 200 grama koje proizvodi Alnatura, a distribuira tvtka Müller. U sjemenkama je pronađena povećana količina cijanovodične kiseline.

“Prema vrstama opasnosti utvrđeno je da se najveći broj slučajeva u tekućoj godini odnosio na kemijske opasnosti (18) te one mikrobiološke (17), dok su u samo dva slučaja utvrđena strana tijela u hrani, a u 10 slučajeva u pitanju su bile tzv. ostale opasnosti”, kazali su za Slobodnu Dalmaciju u Ministarstvu poljoprivrede pojasnivši da se kategorija “ostale opasnosti” većinom odnosila na neispravnu deklaraciju poput, primjerice, nedeklariranog prisustva alergena u hrani.

Zimi su važniji kriteriji sljedivost i porijeklo hrane

Novinari Slobodne Dalmacije postavili su pitanje Državnom inspektoratu hoće li nadzori veterinarskih i sanitarnih inspektora biti češći uoči božićnih blagdana, budući da se u ovo vrijeme na otvorenim tržnicama više prodaju kvarljivi proizvodi, poput mesa i jaja.

“Što se tiče prodaje kvarljive hrane na tržnicama u zimskim mjesecima, s obzirom na vanjsku temperaturu, važniji kriterij sigurnosti proizvoda je sljedivost i porijeklo hrane. Odnosno provjerava se dolazi li hrana iz odobrenih i registriranih objekata u kojima je proizvedena u skladu s propisima o hrani. Kvarljiva roba s mikrobiološkog stajališta predstavlja veći rizik u toplijem vremenskom razdoblju, kada se osim porijekla provjerava i mikrobiološka ispravnost. Hrana za koju se sljedivošću ne može utvrditi pouzdano porijeklo smatra se zdravstveno neispravnom i inspekcija zabranjuje promet takve hrane i naređuje neškodljivo zbrinjavanje”, kazali su u Državnom inspektoratu.

Dodaju i da Sektor za veterinarski nadzor i nadzor sigurnosti hrane kontinuirano provodi i ciljane inspekcijske nadzore u maloprodajnim objektima, odnosno mesnicama te da su navedenim inspekcijskim nadzorima obuhvaćene mesnice u kojima ove godine još nije proveden nadzor ili mesnice koje su imale utvrđene nesukladnosti tijekom ove godine.

Popularni Članci