SLUŽBENO POTVRĐENO Referendum je otkazan, potpisivali mrtvaci i maloljetni, izmišljali osobe

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Predsjednik vlade Andrej Plenković danas je na sjednici vlade objavio da inicijative Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj nisu prikupile dovoljno potpisa.

Usput je premijer najavio da će zadužiti ministra uprave Lovru Kuščevića da građanskim inicijativama, a i svim drugim zainteresiranima, omogući uvid i kontrolu u sve potpise koji su proglašeni neispravnima odnosno nevažećima, piše Index.hr.

"Vezano za potpise inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj, prema informacijama koje je ministar uprave Lovro Kuščević dobio danas na temelju rada APIS-a, koji je bio zadužen da prebroji potpise, i posebnog povjerenstva koje je dodatno verificiralo to izvješće, čini se da niti jedna inicijativa nije prikupila dovoljan broj potpisa", rekao je Plenković na sjednici vlade prenosi Index.hr.

Najavio je da će vlada o tome usvojiti zaključak i tu informaciju proslijediti Hrvatskom saboru, koji ih je zamolio da organiziraju prebrojavanje potpisa.

"Isto tako ćemo zadužiti ministra uprave da građanskim inicijativama, a i svim drugim zainteresiranima, omogući uvid i kontrolu u sve one potpise koji su proglašeni neispravnima, odnosno nevažećima, tako da uz punu transparentnost oni koji su zainteresirani vide o čemu je točno riječ", naglasio je premijer.

Istovremeno je na stranicama vlade objavljen dokument u kojem se donose detaljne brojke vezane za referendumske inicijative.

Inicijativa Istina o Istanbulskoj zalagala se za otkazivanje tzv. Istanbulske konvencije.

Inicijativa Narod odlučuje u prvom se referendumskom pitanju zalagala za promjenu Ustava tako da se smanji broj zastupnika u saboru na 100 do najviše 120, da se ukinu dva saborska mandata srpskoj nacionalnoj manjini i da ukupni broj manjinskih zastupnika bude šest. Tražili su i da se uvedu tri preferencijska glasa, da se prekrajaju izborne jedinice, da se prag za ulazak u sabor smanji na četiri posto te uvede i dopisno i elektroničko glasovanje.

U drugom referendumskom pitanju tražili su da manjine ne mogu odlučivati o vladi i proračunu.

Obje inicijative potpise su prikupljale od 13. do 27. svibnja.

Referendum za ukidanje Istanbulske

Građanska inicijativa Istina o istanbulskoj, prema ovom dokumentu, imala je 345.942 ispravna potpisa te 44.974 neispravnih. Trebalo im je 374.740 ispravnih potpisa. 

33.554 potpisa utvrđeno je neispravnima iz sljedećih razloga: osobno ime na potpisnoj listi ne odgovara osobnom imenu u registru birača; nečitko upisani podaci; neispravan OIB; prazan redak (podaci na potpisnoj listi su prekriženi, nisu uneseni svi podaci - nedostaje ime, prezime, OIB ili potpis, podaci ispravljani ili nadopunjavani, uneseni su podaci koji nisu propisani - MBG i sl.)", stoji u dokumentu.

Drugi referendum Narod odlučuje - onaj da manjinci ne mogu glasati za proračun

Što se tiče druge referendumske inicijative Narod odlučuje, one da manjinski zastupnici ne mogu glasati za proračun, sakupljeno je 367.169 ispravnih potpisa, a neispravnih je bilo 40.666.

"Izvršitelj je Povjerenstvu dostavio kontrolne liste s ukupno 41.190 neispravnih
potpisa, od kojih je Povjerenstvo naknadnom provjerom u registrima i u potpisnim listama prihvatilo 524 potpisa kao ispravne te ih pribrojilo ukupnom broju važećih potpisa, dok se preostalih 40.666 neispravnih potpisa razvrstava prema sljedećim kriterijima:

30.626 potpisa utvrđeno je neispravnima iz sljedećih razloga: osobno ime na potpisnoj listi ne odgovara osobnom imenu u registru birača; nečitko upisani podaci; neispravan OIB; prazan redak (podaci na potpisnoj listi su prekriženi, nisu uneseni svi podaci - nedostaje ime, prezime, OIB ili potpis, podaci ispravljani ili nadopunjavani, uneseni supodaci koji nisu propisani - MBG i sl.)", stoji u vladinom dokumentu.

Izvor: Index.hr.

Popularni Članci