TRAŽE DOZVOLU ZA DISKRIMINACIJU Pokrenuta sramotna peticija o zabrani iznajmljivanja homoseksualcima

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Na stranici CitizenGO pokrenuta je peticija, koju je potpisalo preko pet tisuća ljudi, o mogućnosti odlučivanja iznamljivača o pružanju usluge gay osobama.

Peticiju su pokrenuli, navode, potaknuti slučajem zadarskog iznajmljivača koji nije htio primiti goste homoseksualce koji su rezervirali smještaj preko stranice Booking.com. Takva reakcija vlasnika apartmana naišla je na osude u javnosti, a Booking.com je, sukladno svojoj antidiskriminirajućoj politici, blokirao navedenog iznajmljivača.

"Dok je Gospić kažnjen zabranom oglašavanja na najvećim stranicama za iznajmljivanje zbog odluke o tome kako ne želi primati homoseksualne parove u svojem smještaju, iznajmljivači koje primaju ISKLJUČIVO homoseksualce ili pak iznajmljivači koji primaju ISKLJUČIVO odrasle osobe mogu oglašavati bez ikakvih problema na Booking.comu," naveli su u obrazloženju.

Peticija se naziva "Vratite Identity na Booking.com!", a potpisuje se ovo:

"Dragi Booking.com,

uklanjanje apartmanskog smještaja Identity iz Zadara neugodno me iznenadilo.

Iznajmljivača apartmanskog smještaja Identity kaznili ste zabranom oglašavanja zbog odluke o neprimanju homoseksualnih parove u svojem smještaju, dok iznajmljivači koje primaju ISKLJUČIVO homoseksualce ili pak iznajmljivači koji primaju ISKLJUČIVO odrasle osobe mogu oglašavati na vašem on-line servisu..

Dok booking.com inače poštuje pravo iznajmljivača prema kojemu on sam odlučuje kome će iznajmiti prostor (pravo na privatno vlasništvo), to isto pravo izbora iznamljivač nema kad je u pitanju iznajmljivanje prostora homoseksualnim društvenim skupinama, koje na taj način u postaju privilegirane.

Privilegiranje pojedinih društvenih grupacija na štetu drugih članova društva obilježje je totalitarnog sustava te je potpuno neprofesionalno i neprihvatljivo u demokratskoj kulturi!"

Zbog toga tražim od vas da prema svima koji oglašavaju na vašoj stranici imate iste kriterije! Svi iznajmljivači imaju jednako pravo odlučiti koju skupinu gostiju žele primati, a koju ne.

Vratite Identity na Booking.com!"

Podsjetimo, u Hrvatskoj je na snazi Zakon o suzbijanju diskriminacije i nije moguće odbiti prodati proizvod ili uslugu osobi na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, vjere, političkog ili drugog uvjerenja te rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije. Pod diskriminaciju ne potpada jedino pružanje usluga samo jednom spolu, osobama s invaliditetom, na osnovi dobi, društvenim skupinama koje su u nepovoljnijem položaju, a sve u cilju ostvarivanja nekog legitimnog cilja.

Inače, na ovoj stranici pokrenute su broje diskriminatorne peticije pod izgovorom slobode odlučivanja poput onih: "Ne želimo predstavljanje LGBT slikovnice u sisačkoj gradskoj knjižnici!", "STOP ISTANBULSKA KONVENCIJA", "NE operaciji promjene spolnih obilježja na teret HZZO-a", "Zaštitite ugled jednog od najslušanijih hrvatskih pjevača" kao podrška Thompsonu.

Uglavnom, radi se o ekstremnim desničarima koje vodi Ana Marija Marković, nekadašnja suradnica udruge U ime obitelji.

Popularni Članci