TURISTIČKA SURADNJA KINE I HRVATSKE Uvođenje direktnih avio linija, hoće li Kinezi uložiti u naš zdravstveni sustav ?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: MINT
Drugi dan konferencije „Kina + 16“ u Dubrovniku obilježen je zajedničkom suradnjom zemalja inicijative. 

Uvodnim obraćanjem ministra turizma RH Garija Capppellija, ministra turizma i kulture Narodne Republike Kine Loua Shuganga te ministra vanjskih poslova Mađarske Pétera Szijjárta započeo je radni dio ove trodnevne konferencije.

„U  gotovo pet godina kolektivni su napori naših zemalja doprinijeli velikim pomacima u suradnji platforme „Kina + 16“ te konkretno produbili suradnju u sektoru turizma i olakšali putovanja kineskim posjetiteljima. U budućnosti snažniji naglasak trebamo staviti na uspostavljanje izravnih letova kako bismo dodatno potaknuli međusobnu razmjenu turističkih posjeta koja je već dostigla brojku od 1,7 milijuna i ojačali turističku suradnju između zemalja inicijative,“ naglasio je je ministar Shugang.

U okviru skupa održat će se i investicijska sesija pod nazivom „Investicijska klima i mogućnosti ulaganja u turistički sektor RH“, u suorganizaciji s Agencijom za investicije i konkurentnost.

Investicijska sesija održat će se s ciljem predstavljanja investicijskog potencijala i prednosti Republike Hrvatske te investicijskih projekata u turizmu, u raznim fazama realizacije.

Čelnici vodećih hotelskih kuća predstavit će tom prilikom realizirane i aktualne projekte, te iskustva investiranja u turizam i suradnje s partnerima iz Kine. Ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost Zdenko Lucić tom će prilikom predstaviti konkurentske prednosti Hrvatske kao investicijske destinacije te mjere i aktivnosti koje Republika Hrvatska provodi i nudi investitorima.

Hrvatska je zemlja velikog investicijskog potencijala, a rast direktnih stranih ulaganja potvrđuje Hrvatsku kao sve zanimljivije investicijsko odredište. Uz turistički sektor koji je i dalje najprivlačniji za ulagače, sve popularniji sektori su oni automobilske industrije, IT, farmaceutike i proizvodnje.

Trenutno u Hrvatskoj posluje više od 15 tisuća stranih kompanija, a mnoge od njih nakon inicijalnih ulaganja, nastavljaju investirati u Hrvatsku, što znači da su zadovolji uvjetima i okruženjem. Uspješne investicijske priče, kvalitetan kadar, niži investicijski troškovi od većine zemalja EU, ali i vrlo izdašne mjere i poticaji, potvrda su da je Hrvatska konkurentna investicijska destinacija.

Zdravstveni turizam, kao najbrže rastući segment u svjetskom turizmu, središnji je panel koji će uz predstavnike hrvatskog zdravstveno turističkog sektora okupiti i vodeće kineske kompanije ovog područja. Prema riječima okupljenih, kineski su investitori u hrvatski zdravstveni turizam, vrlo dobro upoznati sa prednostima i potencijalima Hrvatske. Top tri kineske kompanije u području medicinskog turizma na ovom su susretu najavile studijska putovanja po Hrvatskoj, te istaknule kako najviše pozornosti posvećuju razvoju rehabilitacijskog i gerontologijskog segmenta.

Dodatno, na marginama konferencije Kina +16, hrvatska će delegacija, predvođena ministrom turizma Garijem Cappellijem održati i tri bilateralna sastanka sa zemljama članicama inicijative „Kina + 16“; sa ministrom turizma i kulture Narodne Republike Kine, Luom Shugangom, ministrom održivog razvoja i turizma Crne Gore Pavlom Radulovićem te mađarskim ministrom vanjske trgovine i vanjskih poslova Mađarske Péterom Szijjártóm.

Popularni Članci