U IME OBITELJI Treba li zabraniti rad butigama nedjeljom, jesu li majke diskriminirane?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Udruga Željke Markić U ime obitelji pozvala je hrvatsku vladu i sabor da "prestanu sudjelovati u nasilju nad ženama - prisilnom i najčešće neplaćenom radu nedjeljom" te promjenom zakona osiguraju neradnu nedjelju za više od 100 tisuća radnica zaposlenih u trgovinama.

Udruga kaže kako godinama upozorava Hrvatski sabor i vladu "na činjenicu da rad nedjeljom u trgovinama diljem Hrvatske predstavlja veliku društvenu nepravdu za više od 180 tisuća zaposlenih u trgovinama, od čega su više od 100 tisuća žene, supruge i majke koje taj dan ne mogu provesti sa svojom obitelji i djecom te su ekonomski izrabljivane," piše Index.hr.

"Podaci Eurostata pokazuju da oko 35 posto žena zaposlenih u trgovinama radi nedjeljom, a osam posto svake nedjelje. Time su žene zaposlene u trgovinama u Hrvatskoj u mnogo lošijem položaju nego njihove kolegice u drugim državama EU koje nam premijer Plenković često daje za primjer", navodi U ime obitelji. 

"Majke, osobito majke s više djece i samohrane majke, najdiskriminiranije su skupine u Hrvatskoj", poručuje udruga.

"Cilj je ograničiti radno vrijeme, pozivamo se na Europski savez za slobodnu nedjelju. Imamo u Hrvatskoj i problem blagdana. Zakon veli da se ne radi, ali zakon nema sankcija, mrtvo je slovo na papiru. Nedostatak radne snage koji se pojavljuje je zapravo pokazatelj da nešto treba napraviti", kaže predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić za N1.

"Nitko se uopće ne brine da radnici imaju slobodan vikend. Ako se nedjelja "ukine", subota će biti iznimno jaka. Naprasno uvođenje po bilo kakvom modelu izazvat će odmah gospodarske poteškoće jer je Hrvatska zemlja koja izrazito ovisi o dvije grane - turizmu i trgovini te o osobnoj potrošnji. Ovisno o proizvodu, nedjelja iznosi 14 posto tjedne trgovinske realizacije. Ako to odrežete preko noći imat ćete direktne posljedice na ekonomiju", zaključio je glavni direktor Emmezete Slobodan Školnik u emisiji N1.

Popularni Članci