TRAGEDIJA U PLATU Član uprave HEP-a Nikola Rukavina priveden na ispitivanje, kazao kako se ne osjeća krivim (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovački dnevnik, DD
Pet mjeseci nakon tragične nesreće koja se dogodila 10. siječnja u Hidroelektrani Dubrovnik u Platu, policija je jučer privela osam osoba koje na temelju do sada prikupljenih materijala smatra odgovornima i suodgovornima za taj kobni događaj.

Uhićene  su osumnjičene osobe, s raznih razina u HEP-u, od vodećih ljudi HE Dubrovnik do onih na upravljačkim pozicijama u HEP-u, ali i neki stručnjaci koji su radili na projektu rekonstrukcije hidroelektrane. 

Među uhićenima je i Nikola Rukavina koji je nakon što je bio kod pritvorskog nadzornika u Dubrovniku doveden na ispitivanje kod državnog odvjetnika. On je kao član uprave HEP-a pod istragom obuhvaćen zbog 'zapovjedne odgovornosti' koja proizlazi iz činjenice da je do prije dvije godine obnašao funkciju direktora HEP - Proizvodnje.

Krešimir Škarica, odvjetnik privedenog Rukavine, kazao je danas novinarima kako se njegov klijent ne osjeća krivim.

- U ovoj fazi je istraga tajna i ne mogu reći detalje sadržaja. Moj branjenik se aktivno branio i očitovao na sve što ga se tereti, a neka državni odvjetnik, nakon ispitivanja drugog privedenog, odluči hoće li ih zadržati ili će se braniti sa slobode. Policija je neke navode iz kaznene prijave pustila kroz medije zbog čega se stvorila negativna slika o mom klijentu, ali ja razumijem Dubrovčane i ožalošćenu obitelj - kazao je odvjetnik Škarica dodavši kako je Rukavina bio na sprovodu stradalim u nesreći te se zalagao da se obitelj obešteti.

Na pitanje je li Rukavina bio odgovorna osoba na čelu HEP-a kada se radila rekonstrukcije HE Dubrovnik u Platu odvjetnik je kazao kako je pojam odgovorne osobe relativan.

- To je osoba koja provodi mjere i kontrole nadzora i sprječava da se dogode nesreće. Objektivna odgovornost je u lancu postupanja, a on je bio jedna od karika. Njemu je s ljudskog aspekta žao što se dogodila velika tragedija, no ne smatra se odgovornim - kazao je Škarica kojega je Rukavina osobno angažirao kao odvjetnika.

Tijekom dana se očekuje i privođenje još jednog člana uprave. Njih dvojica će biti ispitani u dubrovačkom tužiteljstvu, dok će protiv ostalih osumnjičenika kaznena prijava biti podnesena tamošnjem tužiteljstvu u redovnoj proceduri i branit će se sa slobode.

Popularni Članci