'UKLANJA SE RIZIK ZA ONE S KREDITIMA' Premijer Plenković nabrojao prednosti koje će nam donijeti uvođenje eura

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
"Započeli smo s procesom priprema za uvođenje eura, kao službene valute u Hrvatskoj. Sve nove članice unije, uključujući i Hrvatsku, obvezale su se prihvatiti euro, kad se za to ispune uvjeti", kazao je premijer Andrej Plenković.

"Prije nego što postane članica monetarne unije, država treba uz pravnu konvergenciju, zadovoljiti četiri kriterija - stabilnost cijena, održivost javnih financija, koje obuhvaća dva kriterija - proračunski manjak i javni dug, stabilnost tečaja i konvergenciju dugoročnih kamatnih stopa. Strukturne reforme koje provodimo pridonose ispunjavanju navedenih uvjeta, koje moramo provoditi i zbog nas samih.

Brojne analize i komparativna iskustva pokazuju da građani i poduzeća mogu očekivati pozitivne učinke od uvođenja eura. Glavna korist odnosila bi se na uklanjanje valutnog rizika, kojem su izloženi svi s kreditima izraženim u eurima. Poduzeća zadužena u eurima, a prihode ostvaruju u domaćoj valuti, više neće biti ranjiva na deprecijaciju tečaja", rekao je Plenković, a donosi Poslovni dnevnik.

Popularni Članci