VELIKA GOSPA Slavi se svetkovina Uznesenja na nebo Blažene Djevice Marije

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Danas se slavi svetkovina Uznesenja na nebo Blažene Djevice Marije, u hrvatskom narodu poznatija kao Velika Gospa i državni je blagdan.

Ovom svetkovinom katolički vjernici ispovijedaju vjeru Katoličke Crkve da je Marija na kraju svoga ovozemaljskog života bila dušom i tijelom i tijelom uznesena na nebo.

"Gospa koja je velika, veća od svih žena i svih ljudi jer je jedina imala privilegij biti majkom Boga koji je postao S nama Bog, priznaje se mala i neznatna," pojašnjeno je na stranicama Dubrovačke biskupije.

Svetkovina Marijina Uznesenja na nebo svečano se slavi u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike. Pontifikalno misno slavlje predvodi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić s početkom u 19:00 sati, a nakon mise slijedi procesija sa slikom Gospe od Porata i blagoslov u staroj gradskoj luci. 

"Mito i korupcija koji su i danas prisutni kao otrov na svim razinama našeg društva i najbolji pokazatelj bahatosti jednih, onih koji nešto mogu činiti, na račun drugih, onih koji do toga nečega ne mogu drukčije doći. Ali Bog – od toga nas neće spasiti niti javna ispovijedanja vjere, naša hodočašćenja, svečana misna slavlja, molitve i procesije – raspršuje oholice umišljene, silne zbacuje s prijestolja, site otpušta prazne. Jedino što nas može spasiti je neznatnost, poniznost, glad za vršenjem Božje volje," poručuju iz Dubrovačke biskupije.

Na blagdan Velike Gospe mnoštvo vjernika hodočasti u marijanska svetišta, a slavi se u velikom broju država, ponajviše u Europi i Južnoj Americi.

Popularni Članci