VELIKI DOKUMENTARNI PROJEKT Nova tv serija obradit će tragediju Aurore u Gružu

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Nesreća mirogojskog tramvaja, zagrebačka poplava, željeznička nesreća na Glavnom kolodvoru, sudar aviona iznad Vrbovca, sudar brodova kod Dubrovnika i nesreća nagibnog vlaka šest su velikih prometnih ili prirodnih tragedija koje će obraditi nova dokumentarna serija radnog naziva “Najveće nesreće mirnodopske Hrvatske” pod redateljskom palicom Arsena Oremovića, koju radi u sklopu vanjske produkcije za HRT.

- Svaka od šest epizoda trajat će 50 minuta i obraditi jednu od velikih nesreća koje su se dogodile u novijoj povijesti Hrvatske, od sredine prošlog stoljeća do danas, što je okvir koji je uvelike određen ne samo doista zanimljivim i tragičnim slučajevima, nego i postojanjem arhivskih audiovizualnih materijala bez kojih nikad ne bih ulazio u dokumentiranje povijesti - rekao je za Jutarnji list redatelj Oremović, dugogodišnji novinar i filmski kritičar koji radi s timom od samo nekoliko ljudi: producenticom Majom Vukić, snimateljem Raulom Brzićem, montažerkom Dunjom Sikirić i novinarem Jutarnjeg lista Dušanom Miljušem, koji ima najvažniiju ulogu u pripremnoj istraživačkoj fazi. Ekipa se nada da će ovaj niz epizoda dobiti i nastavak.

Dokumentarac će obraditi i jednu od najvećih pomorskih tragedija u novijoj povijesti Dubrovnika i Hrvatske koja se obilježava svake godine kada morem u Gružu zaplovi vijenac u 16,43 sata. Naime, zbog nerazjašnjenih okolnosti 6. svibnja 1992. došlo je do sudara dva broda u kojemu je smrtno stradalo deset putnika, od kojih troje maloljetne djece. Toga kobnog dana u ratnom Dubrovniku Jadrolinijin trajekt Ilirija upravo je uplovljavao na kraju svog putovanja iz Rijeke. Iz tadašnjeg okupiranog Cavtata Atlasovom Aurorom u Dubrovnik je putovalo 96 putnika, uglavnom izbjeglica.

O ostalim tragedijama više pročitajte ovdje.

Popularni Članci