Vrdoljak: “Odluka je na mjestu”

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: nacional.hr
Predsjednik Uprave Plinacro-a HNS-ov Mladen Antunović podnio je ostavku.

Kao glavni razlog naveo je nefunkcionalnost uprave i lošu sliku koja se u javnosti stvorila o Plinacro-u. Iako je prije objave te informacije predočio pozitivne rezultate koje je tvrtke napravila u posljednjih godinu dana, HNS-ov ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak poručuje - to nije bilo dovoljno.

Plinacro je u prošloj godini ostvario dobit od 74 milijuna kuna, što je 20 posto više u odnosu na 2011. godinu. "Nismo povećali cijenu plina za građanstvo, ugovorili smo posao s Gazpromom za jedan krak Južnog toka, ugovorili smo posao s naftnom tvrtkom iz Azerbajdžana, radimo na LNG terminalu", počeo je svoje izlaganje Antunović, ali i priznao:

"Na meni je djelomična krivica što možda nismo napravili reviziju planova koje je napravila prethodna Uprava, i što možda nismo malo bolje planirali da ćemo ostavriti tolike uštede."

Postoji samo jedna investicija koja je odgođena, a to je plinovod koji treba povezati otok Krk s kopnom. Razlog je, kaže Antunović, ušteda. Ipak sve to ostalo je u sjeni brojnih afera koje se vežu uz ovu državnu tvrtku posljednjih dana, osobito priča o zapošljavanju po stranačkoj osnovi. Antunović je stoga objavio.

"Zbog potpuno nefunkcionalne uprave i zbog loše percepcije u javnosti, kako ja i Plinacro ne bi bili teret HNS-u i koalicijskoj Vladi, ovim putem podnosim ostavku na mjesto predsjednika Uprave Plinacro-a", istaknuo je Antunović.

Kazao je da ne žali zbog zapošljavanja supruga HNS-ove ministrice Anke Mrak Taritaš, niti zbog suradnje s odvjetničkim uredom u kojem je zaposlena supruga Tomislava Sauche, predstojnika premijerova ureda. Žali samo zbog jedne stvari.

"Nikada ponovno ne bih dao punomoći članovima Uprave da samostalno vode poslove društva. To je bila moja najveća pogreška u proteklih godinu dana", kazao je Antunović.

U trenutku kada je obustavio natječaj za nabavu luksuznih automobila počeli su, tvrdi, njegovi problemi u kompaniji - od raznih podmetanja, afera do policijskih istraga. "Ostavka je opravdana", izjavio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, istaknuvši da ona nije rezultat spornog zapošljavanja.

"Ponovit ću, ostavka u Plinacro-u nije nastupila zbog zapošljavanja. Ponovit ću rečenicu premijera: 'Svatko tko radi van zakona, mora otići'. Mladen Antunović ne odlazi zato što je radio nešto van zakona, nego zato što rezultati u investicijama nisu bili dobri i zato što uprava nije bila homogena tijekom cijelog perioda rada ove uprave", izjavio je ministar gospodarstva.

Antunović je spomenuo i najnoviju policijsku istragu vezanu uz arbitražni postupak u sporu između Montmontaže Plinovodovoda i Plinacro-a, u kojem Plinovodovod traži izvantroškovničke radove u iznosu od 56 milijuna kuna. Tvrdi da Plinacro to odbija platiti jer nema osnove čak ni za potraživanje tih sredstava. Uvjeren je da taj postupak Plinacro ne može izgubiti. Na pitanje gdje će sada raditi, Antunović odgovara:

"Za moju karijeru ne treba brinuti. Po struci sam diplomirani inženjer elektrotehnike, na završetku doktorskog studija, imam znanje stranih jezika. Neće mi biti problem naći drugi posao u zemlji ili inozemstvu. Ako mi nešto bude ponuđeno iz javnog sektora, razmislit ću i donijeti odluku", zaključio je sada već bivši predsjednik Uprave Plinacro-a.

 

Media servis

Popularni Članci