Za subvencioniranje stambenih kredita potrebna je brzina predaje zahtjeva i ova dokumentacija

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer
Uskoro bi trebao biti raspisan natječaj temeljem Zakona o subvencioniranju stambenih kredita. 

Na natječaj će se moći prijaviti mlađi od 45 godina koji nemaju vlastitu nekretninu ili im je postojeća premala. Onima koji ostvare pravo - država će četiri godine plaćati pola rate kredita.

"Oni koji čekaju nekakve uvjete, a takvih ima puno, koji još razmišljaju, koji čekaju da se to sve objavi službeno - oni bi mogli biti u problemu i neće zapravo stići napraviti pripremne predradnje", smatra Vjeko Peretić, vlasnik agencije za kreditno posredovanje.

Ni država ne gubi vrijeme. Do ponedjeljka će prikupljati ponude banaka, a onda provjeravati tko je zadovoljio uvjete. To će objaviti - 27. kolovoza. Banke zadovoljno trljaju ruke i poručuju - zanimanje građana je iznimno veliko, piše HRT. Sada svi napeto čekaju objavu natječaja.

Očekuje se da će oko 1. rujna biti objavljen javni poziv građanima i od tog trenutka se počinju zaprimati službeni pozivi u bankama koje su sklopile ugovor s APN-om.

Na raspolaganju je 17,5 milijuna kuna, što bi, prema procjenama, trebalo biti dovoljno za tisuću i pol zahtjeva. Tko će dobiti subvencije - odlučivat će jedino - brzina predaje zahtjeva.

Potrebno je pribaviti:

- Presliku osobne iskaznice.
- Predugovor, odnosno ugovor o kupoprodaji željene nekretnine.
- Presliku zemljišnoknjižnog izvatka i akta za građenje ili uporabu nekretnine.
- Ovjerenu izjavu da ni kupac, ni životni partner u vlasništvu nema stan ili kuću ili da imaju nekretninu koja je manja od one za koju apliciraju.

Popularni Članci