Vladimir Zagorec osuđen na dvije godine i zbog kupnje zemljišta u Dubrovniku

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Marko Prpic/PIXSELL
Bivši hrvatski general Vladimir Zagorec osuđen je na zemaljskom sudu u Klagenfurtu na dvije godine zatvora zbog pronevjere kredita banke Hypo Alpe Adria, piše Večernji list.

Pored Zagorca na dvije godine zatvora osuđen je i bivši član uprave banke Hypo-Alpe-Adria Guenter Striedinger. Odvjetnik Gerald H. iz Lihtenštajna koji je djelovao kao povjerenik između Zagorca i Hypo banke osuđen je dvije godine zatvora uvjetno. - Zagorec i Striedinger su kao počinitelji i lihtenštajnski odvjetnik kao sudionik u kaznenom djelu kroz pronevjeru brojnih kredita Hypo Alpe Adria banku oštetili za 17,68 milijuna eura - rekla je sutkinja Michaela Sanin obrazlažući presudu na kraju procesa koji je trajao 14 mjeseci.

U obrazloženju presude se govori o "prekomjernom financiranju" kroz kredite te o "prisvajanju" prekomjernih iznosa od strane Vladimira Zagorca. Prema riječima državnog odvjetnika Roberta Riffela, Zagorec je za potrebe ulaganja u projekte s nekretninama u Hrvatskoj preko zaklada u Lihtenštajnu podigao ukupno kredita u iznosu od 49,43 milijuna eura.

- Ovi krediti su bili nerazmjerno veliki i stoga gospodarski potpuno neopravdani jer su bili namijenjeni fiktivnim i precijenjenim zemljištima - rekao je državni odvjetnik Riffel u završnoj riječi.   Razliku između stvarne otkupne cijene zemljišta i nekretnina i one prikazane banci Zagorec je, kako se navodi, "sustavno" zadržavao za sebe. Konkretno je, kako navodi državni odvjetnik a prenose austrijski mediji, hrvatska tvrtka Vladimira Zagorca djelovala kao kupac a njegove "zakladne strukture" u Lihtenštajnu kao prodavač što se u njemačkom pravnom rječniku naziva kao "posao sa samim sobom", piše Večernji.

Sumnjivi otkupi tisuća i tisuća kvadrata zemljišta događali su se i na dubrovačkom području. 

Kako je Dubrovački dnevnik tada pisao, general Vladimir Zagorec preko tvrtke Dubrovačke vile kupovao je pašnjake na Pločama, a čim je završila kupoprodaja, te su parcele postale građevinsko zemljište. Zagorec na papiru nikad nije bio vlasnik Dubrovačkih vila, već ga se s tom tvrtkom povezivalo preko tvrtki osnivača iz Lihtenštajna - Wintage Groupa, Heritage Investa i Sambuca Establishmenta - u kojima je isturena osoba bio tamošnji odvjetnik Gerold Hoop.

Tijekom 2005. godine preko svojih poznanstava u Hypo banci, gdje su ga tretirali kao VIP klijenta, Zagorec skupa s partnerima uzima desetke milijuna eura kredita s kojima kupuje, ne samo atraktivne parcele po Dubrovniku, nego i po drugim lokacijama na obali. Zemljišta koja je tvrtka Dubrovačke vile kupovala u Dubrovniku protežu se tisućama kvadrata, od Viktorije, gdje se okreće Libertasov autobus, pa sve do magistrale.

U trenutku kupoprodaje, parcele nisu bile građevinske pa se u ugovoru potpisuje da puna cijena neće biti plaćena sve dok se zemljišta ne pretvore u građevinska. U slučaju da se to ne dogodi, ugovor će automatski biti raskinut. 12 dana nakon što su Dubrovačke vile sklopile ugovor s Bruerom, sporne čestice postaju građevinske.

Popularni Članci