Zapovjednik ratne obrane Dubrovnika: Za dom spremni je pozdrav zločinačke NDH, a ustaše domaći izdajnici!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: TV Jadran
Umirovljeni general HV-a Veselko Gabričević u nedjelju je u Ruduši, na komemoraciji za strijeljane borce Prvog splitskog odreda, otvoreno osudio pozdrav 'Za dom spremni' kao nedvosmisleno ustaški pozdrav te javno prozvao predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića što nisu uradili isto.

General Gabričević bio je ratni zapovjednik obrane Dubrovnika i Zbornog područja Gospić, a danas je aktivan kao potrpredsjednik udruge VEDRA, rijetke, a možda i  jedine braniteljske udruge u Hrvatskoj koja otvoreno spaja vrijednosti i tekovine NOB-a i Domovinskog rata.

Gabričević je između ostalog ustaše nazvao domaćim izdajnicima i slugama nacističke Njemačke i fašističke Italije, a partizane borcima za pravdu, slobodu i svoj narod, te poručio da "moramo biti svjesni i uvijek isticati da se današnja hrvatska država temelji na Domovinskom ratu i antifašizmu", piše Slobodna Dalmacija

"Danas smo ovdje u Ruduši pokraj Sinja da odamo počast i izrazimo poštovanje prema onima koji su 1941. godine imali snage da se suprostave najvećem zlu čovječanstva - fašizmu, borcima koji su goloruki, naoružani domoljubljem i željom da obrane svoj narod, stvore samostalnu i slobodnu državu, krenuli iz Splita prema Dinari.

U trenutcima predaha na prostoru sela Košute kod Trilja zamijećeni od strane ustaša i uz pomoć Talijana i domobrana opkoljeni, te poslije teških i žestokih borbi uz velike gubitke, od daleko nadmoćnijih snaga neprijatelja zarobljeni, da bi 26.8.1941. godine ovdje na ovom mjestu bili strijeljani.

Taj cvijet splitske mladosti, izdan od strane ustaša – domaćih izdajnika i sluga nacističke Njemačke i fašističke Italije, na ovom mjestu položili su svoje živote čije junačko djelo i herojsko držanje nadahnjuje sve istinske domoljube," kazao je između ostalog general Gabričević te uputio kritiku prema državnom vrhu. 

"Nažalost, u našem društvu i državi ima pojedinaca koji se neodgovorno ponašaju i pokušavaju Hrvatsku predstaviti kao zemlju nasljednicu fašističke tvorevine NDH i time državi nanose ogromnu štetu. Naime, svi u svijetu se prosto zgražaju i ne vjeruju da u današnje vrijeme postoji još netko tko opravdava ili slijedi strahote fašizma. Opravdano se postavlja pitanje je li moguće da najviši nositelji vlasti, pa i sama Predsjednica države ne zna je li pozdrav „ZA DOM SPREMNI“ povijesni ili ustaški pozdrav, ili da Predsjednik Vlade nije siguran o čemu se tu radi, pa određuje komisiju da to ispita i predloži vladi kako se ponašati i kako postupati kada se taj ustaški poklič rabi u javnosti," dodao je. 

"Ima pojava kod pojedinaca koji pokušavaju u isti koš staviti partizane i izdajnike svoga naroda – ustaše, ali to je nemoguće i nikada neće biti isto niti može biti isto, jer partizan je borac za pravdu, za svoj narod, za slobodu i za državu, a ustaša je izdajnik svoga naroda i borac fašističke i zločinačke tvorevine. Nažalost, takvih pojava ima i kod nekih nositelja i obnašatelja visokih i odgovornih dužnosti u državi, kao i kod nekih crkvenih velikodostojnika i dušebrižnika," izjavio je general, a cijeli govor pročitajte OVDJE

Popularni Članci