Župan Dobroslavić o kohezijskoj politici: Nije pošteno da regije snose posljedice odluka nacionalnih vlada

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: dnž
Župan Nikola Dobroslavić sudjeluje u radu povjerenstva Europskog odbora regija, za politiku teritorijalne kohezije i proračun EU, te na konferenciji:“Posljedice dugoročnog proračuna EU za razdoblje 2021.-2027., za lokalne i regionalne vlasti“.

Europska komisija je tijekom svibnja objavila prijedlog Višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje 2021.-2027. godine, popraćeno nizom zakonodavnih prijedloga za sve programe EU-a za financiranje, koji imaju snažan utjecaj na investicijski kapacitet Unije.

Nakon što je imenovan izvjestiteljem za Mišljenje Europskog odbora regija o ovom pitanju, župan Dobroslavić sudjeluje u savjetovanju s mnogim zainteresiranim dionicima, regijama, gradovima, povjerenstvima Odbora regija, političkim skupinama kao i odborima Europskog parlamenta. Župan Dobroslavić u svom izlaganju govorio je o nedopustivim smanjenjima za zajedničku poljoprivrednu politiku i kohezijsku politiku koje bi moglo imati negativan učinak na sposobnost Unije da u budućnosti pomogne slabije razvijenim članicama.

Stav Odbora regija je da kohezijska politika ostane snažna kao što je i dosad bila te da se unaprijedi njezin učinak pomoću pojednostavjljenja pravila i boljeg povezivanja s drugim instrumentima financiranja. Također, osvrćući se na prijedlog Komisije za moguća stopiranja finaciranja sukladno razini vladavine prava u pojedinoj državi, župan Dobroslavić izrazio je bojazan u vezi s jačanjem uvjetovanosti i centralizacije postavljajući pitanje je li pošteno da regije i gradovi snose posljedice odluka koje donose njihove nacionalne vlade kao posljedice problema s kojima bi se te vlade mogle susresti s drugim vladama u odnosima s Europskom komisijom ili Vijećem. Izrazio je i potrebu za preispitivanjem prijedloga kriterija za financiranje pojedinih država prema visini BND, kao i o povećanju stope sufinaciranja projekata država članica i regija u okviru programa kohezijske politike.

Sudionici konferencije kojoj je prisustvovala i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, Gabrijela Žalac, imaju priliku za političku razmjenu mišljenja s povjerenicom Europske komisije za kohezijsku politiku Corinom Cretu, te stručnjacima iz ovog područja.

Popularni Članci