Kako diše Pula?

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Iako taj istarski grad rijetko biva spomenut u dnevnim vijestima, Pula ipak skromno krije nevjerojatan duh i atmosferu. Uz glasovitu Arenu, Augustov hram i Zlatna vrata, ovaj gradić ima svoju priču i lako zaintrigira posjetitelje.

 

Kako je Dubrovnik u ovo doba godine doista poseban, teško je zamisliti neki drugi grad u približno unikatnom izdanju. Ipak, u Puli se ima što vidjeti, a i doživjeti. Ulični ukrasi daleko su od raskoši te možda i neće otopiti svako srce i obojiti ga blagdanskim bojama, no duh ljudi zasigurno hoće. Prijateljsko 'ćao' kod svakog ulaska u butigu te pokoja šala i osmijeh kojim je svaki posjetitelj ispraćen svakako je lijepo osvježenje.

Turiste redovito oduševljava gostoprimstvo Hrvatske generalno, no u internim šalama, pogotovo o našim sugrađanima, često komentiramo prijekorne poglede trgovaca kad im se ušetamo u butigu i time ih suptilno natjeramo da se ustanu sa tople stolice. Teško bi bilo našaliti se, a kamoli zaozbiljno na takav način komentirati Puljane. Nenametljivim komentarima prirastu svakom srcu te je odlazak u kupnju čak i veće zadovoljstvo od uobičajenog.

Teško je reći da je ljubaznost Puljana jedino što taj grad nudi. Humoristični natpisi u izlozima i na printanim računima te niže cijene od dubrovačkih pridonose ponudi, no ima tu još nešto. Naime, blagdanski program nudi ponešto za sve generacije i sve ukuse. Vrijedi spomenuti da su Istrijani jedinstveni te u smislu samog slavlja Božića, više to vide kao nešto tradicionalno nego religijsko. Ipak, obilježavanju blagdana doista pridaju visoku važnost.  

 U samom centru, na trgu Portarata iz davne 1824. godine Rock Caffe u suradnji s turističkom zajednicom grada Pule postavio je šator pod kojim se svaku večer, od 19. prosinca do 1. siječnja održavaju koncerti različitih glazbenih sastava poput Drugog Načina, Leta 3, Eda Maajke te mnogih drugih. Uz kuhano vino i raznolike istarske specijalitete, na stotine Puljana svaku večer se okupi kako bi u veselju i zajedništvu proslavili blagdane.

No postavljeni šator nije sve što blagdanska Pula nudi svojim građanima i ponekom turistu. Naime, cijeli mjesec obilježen je raznolikim manifestacijama nazvanim Dicembre in Citta odnosno Prosinac u gradu. Radi se o kulturno-umjetničkom zabavnom programu od 6. prosinca do 1. siječnja na lokacijama: Portarata, Forum, Giardini, Istarsko narodno kazalište, gradske galerije, kino „Valli", te tržnica. Program sadrži degustacije, koncerte. zabave s različitim vrstama glazbe, izložbe itd.

Vrijedi napomenuti i da je ove godine otvoreno klizalište Tivoli na Verudeli i to od 5. prosinca do 28. veljače 2013. godine. Otvoreno je svaki dan od 10 sati te uz glazbu i ugodnu atmosferu nudi kuhano vino te nekoliko tradicionalnih istarskih jela. Iako je temperatura ove godine potencijalan problem za održavanje leda, pogotovo na mjestu odmah pored mora, Puljanima se u organizacijskom smislu doista nema što prigovoriti.

Ulice su puste, a Turist Info ured zatvoren već u popodnevnim satima, no barovi, restorani, i sam centar ispunjeni su ljudima u potrazi za druženjem. To je zapravo ono što oduševljava. Iako je u zimskim mjesecima osjetno manje ljudi, to ne deprimira ljude već ih motivira na izlaske. Bio to radni dan ili vikend, Puljani su vani, ispijaju Pasaretu,  vruće vino ili pak tigrovo mlijeko. U svakom slučaju, svojim vedrim raspoloženjem i otvorenim stavom čak i prema došljacima s juga, svakako ugriju svako srce i odaju izuzetno topao dojam o svom gradu.

Dubrovnik je najljepši u ljetnim mjesecima dok se u zimskim još uvijek bori s pustoši. U usporedbi s Pulom, neki su aspekti turističke ponude dosegnuli visoku razinu, no neporecivo je da se ipak ima što naučiti od vedrih Puljana. Grad čine ljudi, stoga nikome ne škodi pokoji osmijeh više. 

Popularni Članci