Kontonjata

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Dubrovačka slastica koja se pravi od dunja ili, po dubrovački, markatunja.

Riječ je o posebnom, slatkom želeu koji se servira na listu lovora.

 

Sastojci:

- dva kilograma dunja
- 600 grama šećera
- 1 limun


Dunje je potrebno oprati te očistiti od sjemenki. Ovisno o kojem se receptu radi, mogu se oguliti ili ostaviti s korom.

Zatim ih je potrebno narezati na kocke i kuhati u vodi dok ne omekšaju.

Kuhane dunje zatim treba propasirati, te smjesi dodati šećer i limunov sok i tako kuhati sve dok se smjesa ne počne odvajati od kuhače odnosno dok ne postane manje ljepljiva.

Potom smjesu treba izliti u plitke posudice koje je prethodno potrebno namazati uljem.

Kontonjatu treba dobro ohladiti, istresti iz kalupa, narezati i na poslijetku poslužiti uz očišćene polovice oraha, a sve to servirano na listu lovora.


U slast!
 

Popularni Članci