Hari Varešanović: 'Dubrovnik i Sarajevo su slični po duši!'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Na konferenciji za medije održanoj u četvrtak, 7. veljače u hotelu More, organizatori Dubrovnik Karneval Festa najavili su raznolika događanja uključujući Festival zabavne glazbe, Noć u ateljeu, Sarajevsku večer, Karnevalsku regatu, Kapetanski bal, Open Air Party i Gastro show.

Sudjelovali su Milan Perić u ime organizacijskog odbora, Romana Vlašić, direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika, Ante Tolj, producent DKF-a i Željko Batinović, suradnik.

Tom prigodom predstavljeni su izvođači i CD s pjesmama ovogodišnjeg Festivala zabavne glazbe, kao i poseban gost večeri Hari Varešanović, koji je i osobno sudjelovao na konferenciji. Među prisutnima bili su i Ivo Amulić i Tereza Kesovija.

Osim što su najavili program, također su se osvrnuli na sinoćnju Operetu mix koja je izvedena u Kazalištu Marina Držića, 6.veljače. „Ovo je projekt kojem je cilj oživjeti Grad u zimskom periodu godine kako bi turistička sezona postala turistička godina“, naglasio je Perić te dodao kako se projekt prvenstveno odnosi na lokalno stanovništvo, ali i mnogobrojne posjetitelje, osobito iz Sarajeva i Zagreba. Stoga su dogovarani turistički aranžmani kako bi svi zainteresirani mogli prisustvovati manifestaciji.

Perić je najavio i večerašnji Festival zabavne glazbe na kojem će prisustvovati i stručni žiri koji će dvjema najboljim maskama dodijeliti dvije zrakoplovne karte Croatia Airlinesa. Za petak, 8.veljače, najavljen je tradicionalni program Linđa koji će, s obzirom na karakter Karnevala, biti nešto prilagođeniji samoj prilici. Osim toga, najavljena je i Noć u ateljeu u kojoj će Adin Hebib naslikati ženski akt, nakon čega će slika ići u aukciju, a svi prihodi bit će donirani u humanitarne svrhe.

Producent Ante Tolj, osim već spomenutih događanja, najavio je i nastup Albanskog nacionalnog cirkusa na Stradunu, izbor za Miss i Mistera Karnevala, ali i prigodni nedjeljni gastro događaj ispred Sponze, gdje će Dubrovčani i Sarajlije predstaviti svoje tradicionalne delicije. „Ovo ne bi moglo biti realizirano bez Turističke zajednice Grada Dubrovnika i samog gradonačelnika, te bih im se ovim putem zahvalio, ali i naglasio kako bi bilo dobro kad bi Ministarstvo turizma više pažnje obraćalo na slične manifestacije", zaključio je Tolj. 

„Ovaj projekt rodio se prije tri godine i još smo na početku, ali su rezultati optimistični“, izjavio je Batinović te dodao kako je cilj projekta osvježiti ponudu i vratiti stare običaje. Ideja vodilja je, kako kaže, lokalno stanovništvo, ali su gosti uvijek dobrodošli. „Posebno je zanimljivo to što ovaj Karneval ima kopneni i vodeni karakter“, kazao je Tolj. Tako će Jedriličarski klub Orsan organizirati trabakule koje će svo vrijeme pratiti Karnevalsku regatu.

Riječ je imao i Hari Varešanović koji je izjavio kako mu je „izrazito drago što nastupa baš ove godine, kad Sarajevo ima tako veliku ulogu u Karnevalu, nakon niza dogovora i planova“. „Čast mi je što ću s klapom Ragusavecchia otpjevati jednu staru dubrovačku pjesmu. Dubrovnik i Sarajevo su slični po duši. Imaju isti senzibilitet“, izjavio je Varešanović.

Prisutna Tereza Kesovija uputila je svojevrsnu kritiku organizacijskom odboru. „Festa je nekoć okupljala najveće umjetnike iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije, zašto je sve to danas tako siromašno“, upitala je. Perić joj je odgovorio kako se prije tri godine sastao s Ivicom Mihaljevićem, budući da nikog nije htio uvrijediti, te je dogovoreno kako će manifestacija imati svoj nastavak, ali u medificiranom izdanju, s obzirom na novčane prilike. Darija Mikulandra, kao organizatorica Feste, odgovorila je kako je Festa uvijek bila održavana kao svojevrsan uvod u blagdan sv. Vlaha, a kako bi se na to nastavljao Karnevo sam od sebe. „Iako su Festa i Karneval jako slični, to su ipak dvije različite manifestacije. Međutim, suradnja između ljudi iz Feste i organizatora Dubrovnik karneval festa je jedna prekrasna suradnja za koju se nadam da će se nastaviti“, složio se Tolj.
 

Ivona Butjer / Danijela Demarin