PREDSTAVLJEN STRADUN CLASSIC Festival komorne glazbe u Dubrovniku će okupiti renomirane glazbenike

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović
U organizaciji Dubrovačkog simfonijskog orkestra i klarinetistice Marije Pavlović, u suradnji s Gradom Dubrovnikom, održat će se prvo izdanje festivala komorne glazbe Stradun Classic.

Festival koji će ugostiti renomirane glazbenike bit će otvoren u petak u crkvi Male braće, a trajat će u dva ciklusa. Prvi dio održavat će se u travnju, od 6. do 11., a drugi od 4 do 14. rujna.

Klarinetistica Marija Pavlović, jedna od najdarovitijih glazbenica mlađih generacija u Hrvatskoj, kazala je kako je za nju festival Stradun Classic bio san.

- Imala sam ideju i zamisao o festivalu kojemu je kvaliteta na prvom mjestu. Kada sam se vozila od aerodroma prema Gradu shvatila sam da se san ostvario. Želja nam je bila napraviti festival tako da umjetnici koji dođu sviraju solo s orkestrom što je originalna ideja i mislim da će biti ugodno gostima i samim umjetnicima - kazala je Pavlović. Ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Damir Milat naglasio je kako je DSO duže vremena razmišljao kako učiniti ponudu grada zanimljivom te su uočili da postoji "šupljina" u komornoj glazbi.

- Marija je predložila umjetničku koncepciju, a mi smo podržali. Ona poznaje veliki broj umjetnika koji su joj prijatelji i žele doći u Grad - rekao je Milat. 

Austrijski dirigent Christoph Campestrini koji je čest gost u Dubrovniku iskazao je zadovoljstvo što je dio festivala.

- Drago mi je što surađujem u prvom dijelu programa, a veseli me i ljetni dio. Radit ćemo predivna djela, jedno od Mozarta i Petu simfoniju Dvoržaka - kazao je Campestrini.

Na konferenciji za novinare govorili su fagotist Pieter Nuytten i hornist Boštjan Lipovšek koji se prisjetio svojih nastupa u Dubrovniku s pokojnim maestrom Dražinićem.

- Sve što nam treba za napraviti dobru atmosferu su dobri muzičari i ugodna okolina, a to sve imamo u ovom festivalu - prekrasan program, ljude i glazbu - zaključio je Boštjan Lipovšek.

Početak festivala dovest će vrhunske izvođače klasične glazbe: britanskog oboista Toma Owena, prvi fagot Rotterdamske filharmonije Pietera Nuyttena, hornista Boštjana Lipovšeka iz Slovenije, violinistu iz Nizozemske Daniela Rowlanda, čelisticu iz Francuske Maju Bogdanović te nagrađivanog kontrabasista Zorana Markovića iz Slovenije. U drugom dijelu festivala nastupit će pijanistica Martina Filjak i čelistica Monika Leskovar.