Podržite izložbu radova djece polaznika likovne radionice Doma Marina Držića za djecu Doma Maslina

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DMD
Ovogodišnja božićna izložba Ustanove u kulturi grada Dubrovnika Dom Marina Držića predstavlja rezultate višemjesečne likovne radionice "Držićev božićni orkestar".

Na radionici su sudjelovali učenici osnovnih i srednjih škola Dubrovnika kao i iz susjednih općina, a mladi umjetnici javnosti će predstaviti rezultate svoga rada u četvrtak, 19. prosinca u 19 sati u Luži.  Glazba je zvonka radost, naročito u ovo blagdansko vrijeme, pa ne čudi da su mentori, Rajna Inić i Ivan Perak, akademski slikari i profesori likovne kulture, za temu odabrali cijeli zbor i orkestar pod ravnanjem dirigenta, a pod budnim okom Marina Držića. Nastavak je to pedagoškog djelovanja Doma Marina Držića čiji je cilj polaznike radionica što više zainteresirati za život i djelo najvećeg hrvatskog komediografa i jednog od najznačajnijih autora europske renesansne komediografije, ali i za povijest renesansnog Dubrovnika. 

Marin Držić, pored toga što je bio pisac i svećenik, bio je i daroviti glazbenik koji je 1538. godine postao orguljaš dubrovačke stolne crkve. Osim orgulja, znao je svirati, kako kažu suvremenici, svaku vrstu instrumenata. Razne instrumente sviraju i glazbenici Držićevog božićnog orkestra u pratnji zbora, dok ih simboličnom veličinom nadvisuje Marin Držić na orguljama. Na osnovi od žice i novinskog papira, djeca su aluminijskom folijom oblikovali skulpture anđela u ulozi pjevača i glazbenika.

Veliki broj skulptura odražava činjenicu kako je na likovnoj radionici Držićev božićni orkestar sudjelovalo 49 polaznika: Leona Kuzman, Lea Pavličević, Karmen Đuraš, Petra Plastić, Laura Lazarević, Jana Raguž, Nikola Tomić, Lukrecia Đanović, Borna Lucija Trpin, Mauro Jerković, Etien Brković, Antea Meštrović, Ivan Raguž-Lučić, Matea Mojaš, Luciana Kapović, Nina Đuričić, Nikolina Račić, Maris Botica, Pia Romani, Sofia Papović, Lučia Galjer, Stella Burđelez, Martin Mileta, Kristian Šišić, Nea Rilović, Pia Majer, Anđela Matić, Selma Grebović, Asja Hebib, Tatjana Lečić, Altina Grajčevci, Mara Kukavičić, Ana Vidak, Mauro Pijević, Mara Crnčević, Tia Knego, Magdalena Vukušić, Kiara Tenžera, Stjepanka Dabo, Ines Jerković, Ela Prkoča, Paula Kalinić, Dora Eljuga, Mihaela Franušić, Helena Franušić, Estera Marija Burić, Lea Stražičić, Romana Trajković i Paulina Trajković.

Skulpture će se na otvorenju izložbe prodavati, a cijeli prihod, kako to već tradicionalno biva na likovnim radionicama Doma Marina Držića, namijenjen je Domu za djecu Maslina.

"Koristimo ovu priliku kako bismo zahvalili svim polaznicima, njihovim obiteljima, voditeljima radionica, pokroviteljima i medijima, Gradu Dubrovniku, osnivaču Doma Marina Držića te svima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos u izvođenju radionice kako bi se oživio duh renesanse i Božića. Svaki polaznik napravio je vlastito umjetničko djelo dok je lik Marina Držića rezultat zajedničkog rada sudionika. Upravo zajedništvo, uz radost, mir i dobro, poruke su koje nam veseli Držićev orkestar šalje iz Doma Marina Držića  u ovo božićno vrijeme", poručili su iz Doma Marina Držića.

Popularni Članci