SVI U STON! Danas kreće Festival soli, program nikad bogatiji

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Danas u čarobnom prostoru Solane Ston započinje treći po redu Festival soli.

Svojim bogatim programom Festival soli nastoji ponuditi zanimljive sadržaje za sve generacije. Sve dane trajanja festivala održat će se Sajam tradicionalnih proizvoda u suradnji s udrugom  Hrvatski otočni proizvod Pelješac, te nastupima više OPG-ova iz okolice, izvijestili su organizatori. 

Svakog dana u 18.30 sati, pod stručnim vodstvom Dalije Ficović Franušić organizira se i poseban obilazak solane s pričom o važnosti soli i solane za Dubrovačku Republiku.

Program započinje u 19.30 u tvrđavi Kaštio gdje se otvara izložba dubrovačke umjetnice, keramičarke Anamarije Bezek , pod nazivom Smjena generacija. Stalna mijena prirodnog ciklusa dočarana je u izložbi autorice kao nit protkana plavetnilom u obliku zvijezde, vječnog noćnog posjetitelja, ali i redovnog morskog stanovnika i posebno atraktivan bit će postav u povijesnom prostoru tvrđave.

Od 20 sati u Solani, kreće program “Vino, Sol I Jazz”, gdje će certificirani sommelieri tvrtke EventLab predstaviti neka od regionalnih vina, sve uz sjajnu jazz pjevačicu Ines Tričković i band Gadjo Manouche, koji jamče dobru zabavu.

Festival soli Ston 2019. se pridružuje  pokretu “bez plastike/plastic free “, te će se ove godine na manifestaciji koristiti ambalaža od biorazgradivih materijala. Službeni prijevoznik Festivala Soli Ston 2019. je tvrtka “Avantcar” koja je ustupila električni automobil BMW za potrebe organizacije. Napominjemo da u Stonu postoji punionica za električne automobile.

O FESTIVALU SOLI

Festival Soli je multimedijalna manifestacija koja povezuje tradiciju Solane i proizvodnje soli s različitim gastronomskim, glazbenim i kulturnim sadržajima. Za treće izdanje festivala pripremljen je još bogatiji i raznovrsniji program. Ideja o Festivalu Soli potaknuta je pričom o važnosti soli za Dubrovačku Republiku.

Stonska solana nepromijenjena je od 14. stoljeća, bila je strateška gospodarska točka Dubrovačke Republike, dok je danas važan gospodarski subjekt, jedinstveni spomenik kulture, ali i turistička atrakcija s ogromnim potencijalom.

Ulaz na sva događanja u sklopu festivala je besplatan.

RASPORED DOGAĐANJA (28.8. - 02.09.)

28.8.-2.9. Solana Ston

svaki dan 18.00 - 22.30 sati

Sajam i prodaja tradicionalnih proizvoda- Udruga HOP Pelješac

18.30 –„Priča o soli i  solani“ – vođena tura po Solani

 

28.8. srijeda

Tvrđava Kaštio

19.30 Otvorenje izložbe Anamarije Bezek „Smjena generacija“

Solana Ston

20.00  „WINE , SALT &JAZZ NIGHT“

Jazz koncert Ines Tričković i Gadjo Manouche

 EVENTLAB Dubrovnik

28.8.

IZLOŽBA

 

SMJENA GENERACIJA / ANAMARIJA BEZEK

 

Stilizirana mreža Anamarije Bezek navodi na razmišljanje o onome što je bilo, onome što jest i onim što će biti; iako mreže predstavljaju zapletenost godina u jednu povezanu cjelinu nazvanu ‘’generacija’’, svaki rad za sebe evocira vapaj za promjenom koja neminovno dolazi.

Stalna mijena prirodnog ciklusa dočarana je u izložbi autorice kao nit protkana plavetnilom u obliku zvijezde, vječnog noćnog posjetitelja, ali i redovnog morskog stanovnika. Njena tajnovitost očituje se u ljudskoj potrebi kako bi je iznova mogli promatrati i diviti se njenoj nedokučivosti, a ne saznati pravi razlog njezine udaljene svrhe. Možda je bliska istina upravo ono što otkriva njihov beskrajni splet, a ta jednostavnost toliko je kompleks- na da se može svugdje prikazati, ali se nikada ne može razumjeti do kraja. Traganje za novim pitanjem bez postavljanja pravog odgovora okosnica je same izložbe, ‘’zvjezdanost‘’ njihove dinamičnosti srž je čovjeka, dok je njihova povezanost u Jedno opomena za suvremeno društvo tužaljki čije nezadovoljstvo izvire iz manjka želje za shvaćanjem da se kreće u nešto bolje. Postavljene zvijezde ne izgledaju zatočeno u prostoru samo zato što su uhvaćene u mrežu, dapače; one u toj mreži isijavaju slobodu, blješte nesputanošću i usmjerene su na pozitivne strane vremena u kojem su se zatekle. Iako sjaje drukčije nego prije, njihov smisao ostaje posve isti.

Marina Asturić

ANAMARIJA BEZEK rođena u Dubrovniku. Započela je raditi s glinom u likovnoj radionici prof. Agnes Velikonje u Osnovnoj školi Lapad. Od 1995. do 2000. godine učila je keramički zanat kod keramičarke Karin Garm- sen-Fradl.Studirala na Studij restauracije i konzervacije na Sveučilištu u Dubrovniku. Umjetnički se izražava u keramici, a radila na poslovima zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj i Italiji, uža specijalnost restauracija stucca. Također je radila kao restaurator keramičkih artefakata za muzeje u Italiji i Hrvatskoj. Član je Art radionice Lazareti, GLINARTA, Hrvatskog društva likovnih umjetnika Dubrovnik i ICOMOSa. Kreirala i vodila keramičke radion- ice za djecu i odrasle. Do sada je svoje radove je izlagala u Hrvatskoj: u Dubrovniku, Metkoviću, Opatiji, Sisku, Svetom Ivanu Zelini i Zagrebu, te u inozemstvu u Cortoni, Gualdo Tadinu i Firenci u Italiji i u Sofiji u Bugarskoj.

JAZZ KONCERT INES TRIČKOVIĆ I GADJO MANOUCHE BAND

U stonskoj solani prvi će put će odzvanjati anđeoski glas svjetski priznate jazz glazbenice Ines Tričković uz pratnju gypsy swing  benda Gadjo Manouche. Iza ove mlade glazbenice već je više od tri tisuće koncerata diljem svijeta u suradnji s renomiranim glazbenicima....napunila je Carnegie Hall u New Yorku, pozornice u Hong Kongu, Macau.... ali se uvije vjerno vraća svome Lokrumu, Kneževu dvoru...dubrovačkoj publici...Njezin album „Runjić in Blue“ proglašen je jednim od najboljih modernih jazz/vokal albuma snimljenih u Hrvatskoj. 

Višegodišnju uspješnu suradnju  s sastavom Gadjo Manouche uokvirila je iznimnim koncertom na Lokrumu prije dvije godine Exclusive Jazz Cabaret “Lilibelle”. 

Ines je postala prva Hrvatica u povijesti koja se našla na naslovnici magazina "American Way" zrakoplovne kompanije American Airlines koji se može čitati u svim njihovim avionima na svijetu. 

Popularni Članci