Objavljen popis 2278 opasnih proizvoda, među njima i ortopedske papuče iz Hrvatske

Autor: dubrovackidnevnik.hr
RAPEX u 2012. evidentirao je 2.278 potencijalno opasnih proizvoda.

 

Naime, RAPEX - europski sustav uzbunjivanja i informiranja o proizvodima koji mogu biti opasni za potrošače, predstavio je svoje godišnje izvješće za 2012. godinu iz kojeg je evidentan porast broja prijavljenih slučajeva za 26 posto u odnosu na 2011. godinu. U prošloj godini evidentirano je 2.278 potencijalno opasnih proizvoda (ovaj sustav ne odnosi se na prehrambene proizvode, op.a.), a jedan od proizvoda dolazi i iz Hrvatske!

Riječ je o "DrLuigi" ženskim ortopedskim papučama. Proizvod je prijavila Bugarska. Upozorenje je izdano jer papuče u svom sastavu imaju krom, koji može izazvati alergijske reakcije. Vlasti u Bugarskoj su zabranile prodaju spornog proizvoda, a u izvješću koje datira od 13. siječnja prošle godine nisu evidentirane zabrane u drugim zemljama.

Čak 1.123 prijavljenih proizvoda u 2012. godini kineskog je porijekla, a 330 prijava odnosi se na proizvode porijeklom iz neke od 27 zemalja članica Europske unije. U 205 prijava nije evidentirana zemlja porijekla proizvoda.

U 2012. godini s tržišta EU povučeni su različiti proizvodi - od igračaka kojima se lako odvajaju dijelovi pa predstavljaju potencijalnu opasnost od gušenja djece, do proizvoda koji su opasni zbog svog kemijskog sastava. Tu prednjače ftalati u igračkama (riječ je o kemijskoj tvari koja omekšava plastiku, op.a.).

Dokazali da "plastika ubija"

Ranije ove godine u svom je izvješću Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila kako pojedini spojevi koji se koriste u dječjim igračkama, PVC stolariji i podovima, kontrolnim pločama automobila, pa čak i kreditnim karticama, imaju loš utjecaj na čovjekov hormonalni sustav te navode kako je zabrana tih spojeva možda jedini način da bi se zaštitilo buduće naraštaje!

U spomenutom izvješću se navodi kako kemijske supstance iz skupine ftalata štete plodnosti, a povezuje ih se i sa sve većom stopom oboljenja kod djece, uključujući čak i leukemiju. Ftalati su esteri ftalatne kiseline i alifatskih alkohola. To su hlapljive tekućine koje se dodaju plastici polimera za povećanje njihove mobilnosti. Također su poznati kao plastifikatori ili omekšivači. To znači da se nalaze u gotovo svemu što nas okružuje.

Problematičan je i bisfenol A kojeg se također nalazi u stvarima koje nas svakodnevno okružuju - bocama, limenkama, sunčanim naočalama... Prema izvješću WHO, on utječe na prirodne hormone koji su ključni za naš rast, razvoj i zdravlje te može uzrokovati oštećenje mozga, zaostalost u razvoju, autizam te razne druge poremećaje.
 

Popularni Članci