ANALIZA POLITIČKE MOĆI Dubravka Šuica najutjecajnija je hrvatska europarlamentarka

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Julia Mačinković
Prema procjeni VoteWatch Europe, najutjecajnija eurozastupnica iz Hrvatske je HDZ-ovka Dubravka Šuica koja je potpredsjednica Odbora za vanjsku politiku. Na drugom mjestu po utjecaju je Ruža Tomašić, a treće mjesto dijele Ivan Jakovčić i Ivana Maletić. 

Da bi pozicija Dubravke Šuice kao najutjecajnije hrvatske eurozastupnice bila jasnije kontekstualizirana, treba napomenuti da je na listi VoteWatch Europe dobila 21,5 bodova, dok zadnja među 10 posto najutjecajnijih eurozastupnika - Nizozemka Marietje Shaake (ALDE) - ima 30 bodova. Ruža Tomašić ima 17,5 bodova, a Jakovčić i Ivana Maletić 14,5 bodova. 

Može se zaključiti da se Dubravka Šuica uspjela pozicionirati kao eurozastupnica čiji utjecaj može rasti i ako do sljedeće godine sakupi 10 dodatnih bodova, mogla bi ući u 10 posto najutjecajnijih eurozastupnika. Znakovito je to da su SDP-ovci Picula i Biljana Borzan u Europskom parlamentu manje utjecajni od Ruže Tomašić i Jakovčića.

Inače, po kriterijima i bodovanju VoteWatch Europe, najutjecajniji je, očekivano, zastupnik Antonio Tajani iz Europske pučke stranke (EPP), ujedno i novi predsjednik Europskog parlamenta koji je na toj poziciji naslijedio Martina Schulza, aktualnog socijaldemokratskog kandidata za njemačkog kancelara. Drugo mjesto dijele Manfred Weber, lider frakcije EPP-a i Gianni Pitella koji je na čelu frakcije Socijalista i demokrata (S&D). Riječ je o dvjema najvećim frakcijama u Europskom parlamentu. Na četvrtom mjestu je Guy Verhofstadt, predsjednik kluba liberala (ALDE), dok je peti socijaldemokrat Roberto Gualtieri koji vodi Odbor za ekonomiju Europskog parlamenta. 

Među 15 najutjecajnijih eurozastupnika 7 su iz EPP-a, a 7 iz S&D frakcije, a nema nikoga od Zelenih ili zastupnika konzervativaca. Tri su žene među najutjecajnijih 15 - socijaldemokratkinje iz Španjolske Ines Ayala Sender (7. mjesto) i Eider Gardiazabal Rubial (10. mjesto) te pučanka iz Njemačke Ingeborg Grässle na 15. mjestu koja vodi Odbor za kontrolu budžeta, donosi Index.